Brazil elnök: Washingtonnak el kell kezdenie a békéről beszélni

Lula da Silva szerint abba kell hagyni a háborúban álló felek fegyverekkel való támogatását.

Magyar Nemzet
Forrás: Euractiv2023. 04. 15. 11:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia a háború elhúzódását ösztönző gyakorlatával, és el kell kezdenie a békéről beszélni − jelentette ki Lula da Silva brazil elnök kínai látogatásának zárultával szombaton. Da Silva szerint ebben az Európai Uniónak is csatlakoznia kellene Washingtonhoz. Amennyiben ez így történne − véli az államfő −, úgy a nemzetközi közösségnek lenne esélye meggyőzni Vlagyimir Putyint és Volodimir Zelenszkijt, hogy a béke az egész világ érdeke. 

Da Silva a héten azért látogatott Kínába − a dél-amerikai állam egyik legnagyobb kereskedelmi partneréhez −, hogy megerősítse a két ország kapcsolatait, valamint hogy Peking támogatásával létrehozzon egy csoportot, melyben olyan államok szerepelnének, amelyek közvetítőként lépnének fel a két háborúban álló fél között. Arról, hogy ez a kezdeményezés sikerrel járt-e, nem beszélt a brazil elnök. 

Meg kell győznünk azokat az országokat, melyek fegyverekkel támogatják a feleket, hogy hagyják abba

húzta alá da Silva.

Brazília nem vetett ki szankciókat Oroszországra, külpolitikájában próbál egyensúlyozni Kelet és Nyugat közt. Pekingi látogatására − ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel is egyeztetett − éppen azután került sor, hogy februárban az Egyesült Államokba utazott, ahol tárgyalásokat folytatott Joe Biden amerikai elnökkel. 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök (balra) és Lula da Silva brazil államfő (Fotó: EPA-EFE/Ken Ishii)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.