Darth Vader nyitotta meg az új német űrközpontot + videó

Sokan emlékeztettek, a Star Wars főgonoszának karakterét részben éppen a nácik ihlették.

2023. 04. 08. 8:53
Darth Vader Düsseldorf
Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan vendégek jelentek meg a héten a német hadsereg új düsseldorfi űrparancsnokságának megnyitóján: Darth Vader és rohamosztagosai masíroztak be az ünnepségre. Michael Traut, a légierő tábornoka is gyűrűjükben mondta el beszédét. Mint utóbb kiderült, a Star Wars filmek „sötét erői” jótékonysági célból jelentek meg az eseményen, támogatást gyűjtöttek olyan katonák családjainak, akik gyermeke valamilyen fogyatékkal él. Emellett a látványos felvonulás alighanem reklámja is akart lenni az új, negyvenmillió eurós főhadiszállás átadásának.

Csakhogy a szokatlan német humor valamelyest visszafelé sült el. A rajongók siettek emlékeztetni, hogy a választás nem volt a legszerencsésebb, ugyanis

Darth Vader alakját és a Galaktikus Birodalmat részint éppen a nácik ihlették.

A kegyetlen zsarnok alakja, a világ leigázására törekvő birodalom, az egyenruhák és jelmezek, a szimbólumok szintjén mind tetten érhető a párhuzam. Palpatine császár és Adolf Hitler között is felfedezhető hasonlóság: mindketten demokratikusan megválasztott vezetőkből lettek diktátorok. Ugyanakkor a filmek készítője, George Lucas azt elárulta, a főgonoszt inkább Richard M. Nixon amerikai elnökről, a történetet pedig részint a vietnámi háborúról, és a hidegháborúról mintázta.

– A célzás a Star Warsra kétségtelenül működött volna a Lázadók jól ismert figuráival. A Bundeswehr viszont úgy döntött, hogy a fasiszta ellenfeleiket választja – panaszolta a Berliner Kurier.  A Telegraph gyűjtéséből kiderült, más internetezőknek viszont kifejezetten tetszett, hogy a katonaság végre nem vette túl komolyan magát. 

 

Borítókép: A düsseldorfi új űrparancsnokság átadója. (Fotó: YouTube)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.