Dekriminalizálná a pedofíliát az ENSZ?

Egy jelentésben arról értekeznek, hogy megszüntessék a szexuális beleegyezés alsó korhatárát.

Magyar Nemzet
2023. 04. 18. 20:42
null
Borítókép: lazul a pedofília társadalmi megítélése (Fotó: Roman Chazov)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ égisze alá tartozó Jogászok Nemzetközi Bizottsága (ICJ), az UNAIDS és az Emberi Jogi Főbiztos Hivatala (OHCHR) által írt jelentést tettek közzé nemrégiben azzal a céllal, hogy iránymutatást adjanak a nemzetközi jogszabályok büntetőjogban való alkalmazásához. Az úgynevezett március 8-i elvek emberi jogi alapú megközelítést határoznak meg a szexszel, kábítószer-használattal, szexuális és reproduktív egészséggel, hajléktalansággal és szegénységgel kapcsolatos magatartásokat büntető törvények tekintetében.

A büntetőjog az állam rendelkezésére álló legdurvább eszközök közé tartozik az egyének feletti ellenőrzés gyakorlására. Mint ilyennek, a legvégső eszköznek kellene lennie, azonban világszerte egyre inkább a túlkriminalizálás irányába mutat a tendencia. El kell ismernünk, hogy ezek a törvények nemcsak az emberi jogokat, hanem magukat a büntetőjog alapelveit is sértik

– mondta Ian Seiderman, az ICJ jogi és politikai igazgatója a sajtóközleményben.

A jelentés a felnőttek és kiskorúak közötti szex dekriminalizálását is szorgalmazza, amennyiben a kiskorúak beleegyeznek a közösülésbe.

− A büntetőjog végrehajtása tekintetében a szexuális beleegyezéshez előírt minimális korhatárt megkülönböztetésmentes módon kell alkalmazni. A végrehajtást nem lehet a résztvevők neméhez vagy a házassági beleegyezési korhatárhoz kötni. Ezen túlmenően a belföldön előírt, a szexuális beleegyezés alsó korhatárát el nem érő személyek szexuális magatartása lehet beleegyezéses, ha a jog szerint nem is, de a valóságban igen. Ebben az összefüggésben a büntetőjog végrehajtásának tükröznie kell a 18 év alatti személyek jogait és képességét arra, hogy döntést hozzanak a beleegyezésen alapuló szexuális magatartásról, valamint a meghallgatáshoz való jogukat az őket érintő ügyekben – áll a dokumentumban.

A jelentés továbbá a szexmunkával kapcsolatos valamennyi büntetőjogi szabályozás enyhítésére szólít fel. Ez azonban az emberkereskedőket, és a bántalmazókat segíti abban, hogy büntetlenül kényszerítsenek prostitúcióra kiszolgáltatott embereket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Roman Chazov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.