Dzsihadisták jutottak be illegálisan az európai országba

A feltételezett terroristák közül öten Irakból, öten Iránból, négyen a ma már tálibok által ellenőrzött Afganisztánból, négyen Szomáliából, egy személy pedig Líbiából érkezhetett az Egyesült Királyságba.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 04. 12. 14:57
null
Athén, 2016. március 12. Egy migráns cigerettázik az athéni Victoria téren 2016. március 12-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Daily Mail által idézett, a nevüket nem vállaló források szerint a dzsihádista szervezetekhez, például az Iszlám Államhoz kötődő terroristák jutottak be az Egyesült Királyságba csónakokon a La Manche-csatornán keresztül – írja a V4na.

A 19 gyanús személy közül hét ellen feltehetőleg jelenleg is nyomozás folyik más országokban. A beutazásuk óta a 19-ből néhányat a különböző brit biztonsági szolgálatok már megfigyelés alatt tartanak.

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy a brit bírák gyakran a terroristák pártját fogják a kitoloncolási eljárásokban, arra hivatkozva, hogy a hazájukban hatalmon lévő kormányok rossz bánásmódban részesíthetik őket. 

 

A jelentés szerint a feltételezett terroristák közül öten Irakból, öten Iránból, négyen a ma már tálibok által ellenőrzött Afganisztánból, négyen Szomáliából, egy személy pedig Líbiából érkezhetett. 

A 19-ből legalább öt személyről azt gondolják, hogy az Iszlám Államhoz kötődnek.

 

Nem csoda, hogy ilyen könnyen bejutnak az illegális migránsok, egy korábbi jelentés szerint ugyanis a bevándorlási hatóságok rendszeresen elmulasztják az országba belépő illegális bevándorlókkal kapcsolatos információk megfelelő összegyűjtését.

Egyeseket anélkül engednek be, hogy akár ujjlenyomatot vennének tőlük, vagy ellenőriznék személyazonosságukat annak megállapítása érdekében, hogy bűnözőnek vagy terroristának minősülnek-e. 

A tisztviselők még a nevek rögzítését is rosszul kezelték, mivel a partra szállt 6878 migráns közül 978-nak a vezetékneve vagy szimbólumokat, vagy számokat tartalmazott.

A migránsok életkorát csupán úgy ellenőrizték, hogy a tisztviselők egy kartondarabot tartottak a kezükben, amelyre az 1-től 63-ig terjedő számokat írtak, és a migránsok ezen mutattak rá állítólagos életkorukra.

Borítókép: Migráns (Fotó: Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.