Élőben közvetítette a vérengzést az amerikai ámokfutó

„Láttam, ahogy lemészárolja az embereket, az egész egy online értekezlet közben történt. Az egészet láttam a monitoromon keresztül” – fogalmazott a CNN amerikai hírtelevíziónak a tegnapi louisville-i lövöldözés egyik szemtanúja. A tragédiában öten vesztették életüket és nyolcan kórházba kerültek. A támadó maga is élőben közvetítette az eseményeket. A beszámolók szerint az elkövető – aki a bank alkalmazottja volt – kirúgása és súlyos agykárosodása miatt követhette el a támadást.

2023. 04. 11. 16:46
Talpig fegyverben érkeznek a rendőrök a Louisville-i fegyveres tragédiához, Kentucky államban, az Egyesült Államokban. Az elkövetőn kívül öten vesztették életüket, 2023.04.10-én. (Fotó: The Hill / Twitter)
Talpig fegyverben érkeznek a rendőrök a Louisville-i fegyveres tragédiához, Kentucky államban, az Egyesült Államokban. Az elkövetőn kívül öten vesztették életüket, 2023.04.10-én. (Fotó: The Hill / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tragikus, de a gyanúsított élőben közvetítette a lövöldözést” – fogalmazott a Louisville-ben, Kentucky államban hétfőn történt tragédiát követően Jacquelyn Gwinn-Villaroel, a helyi rendőrség vezetője. Hozzátette: Reméli, hogy a felvételt le tudják szedni az internetről.

Noha azt nem ecsetelte, hogy az elkövető milyen közösségi oldalon közvetítette a tragédiát. Egy helyi csatorna, a WDRB feltételezése szerint az Instagramon történhetett az élő bejelentkezés.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban: hétfőn, helyi idő szerint reggel, az amerikai Kentucky állam Louisville városában, az Old National Bankban a 25 esztendős Connor Sturgeon, a bank korábbi alkalmazottja kezdett el lövöldözni egy félautomata fegyverrel. A tragédia során öten vesztették életüket és nyolc embert szállítottak kórházba, köztük egy rendőrt is, akit a támadó fejbe lőtt az intézkedés során. A rendőrség tájékoztatása szerint percekkel az első lövést követően a helyszínre érkeztek, a támadóval pedig ők végeztek.

Nemzetünk ismét egy értelmetlen fegyveres erőszak miatt gyászol. Jill és én imáinkba foglaljuk a lövöldözés során elhunytakat. Túl sok amerikai fizet az életével a tétlenség miatt. Mikor lépnek már fel végre a republikánusok a törvényhozásban a közösségeink védelme érdekében?

– írta Twitter-bejegyzésében Joe Biden amerikai elnök utalva arra, hogy a demokraták szigorúbb fegyvervásárlási és -viselési szabályokat szeretnének bevezetni. Ezzel szemben a republikánusok az alkotmány második kiegészítésére (a szabad fegyverviselési jogra), az önvédelem fontosságára és a mentális betegek szigorúbb ellenőrzésére hivatkozva nem támogatják a jogok csorbítását.

Az elkövetőről senki nem gondolta volna, hogy „egyszer csak vérengzésbe kezd” – mondta a tettes egy korábbi osztálytársa. A jó családból származó fiatal férfi az Alabamai Egyetemen szerzett alap- és mesterdiplomát pénzügyekből, 2018 és 2020 között nyaranta pedig a bankban dolgozott gyakornokként. Tanulmányai mellett kiváló sportoló is volt, kosárlabdázott, amerikai futballozott és atletizált is. 

Azonban mindezt egy komoly agysérüléssel tette, amely miatt védősisakot kellett hordania korábbi agyrázkódásai miatt.

Az elmúlt években az orvosok számos összefüggést állapítottak meg a futballisták és a krónikus traumás agyvelőbántalom (CTE) között, amely egy degeneratív agyi betegség, és amelyet a fejet ért ismételt ütések okoznak.

CTE-vel diagnosztizált betegek általában gondolkodási és memóriazavarral küzdenek, továbbá hajlamosak az agresszióra, hangulatingadozásra, depresszióra és paranoiára is

írja az alapítvány az agyrázkódás emlékére (Concussion Legacy Foundation) nonprofit szakmai szervezet.

Agyi betegsége mellett kiderült, hogy Sturgeon magányos és depressziós is volt. Egy egyetemi esszéjében úgy fogalmaz: „Régóta problémám van az önbecsülésemmel. Nehezen illeszkedtem be az iskolába, mindig is nehezemre esett barátokat találni, ami hozzájárult a negatív önképemhez.”

Sturgeon noha egyik utolsó Instagram-bejegyzésében még kételyt mutatott: „Tudom, hogy mit kell tennem, de nem tudom, hogy van-e hozzá elég erőm”. Ugyanakkor helyi beszámolók szerint az utolsó üzenetében már teljesen eltökélt volt:

Nem hallgattak a szavakra és a tiltakozásokra. Meglátjuk, hogy ezt meghallják-e

– írta.

A rendőrség vizsgálja a férfi pontos indítékát, ám a CNN amerikai hírtelevízió szerint Sturgeon-t ki akarták rúgni a bankból, és vélhetően ez, valamint agyi betegsége és depressziója vezette a vérontáshoz.

A Gun Violence Archive bűncselekményeket összesítő oldal szerint csak az elmúlt három napban mintegy kétszáz fegyveres erőszakot követtek el az Egyesült Államokban. Az adatok szerint idén mintegy 11 600-an haltak meg lőfegyver által, míg 2022 egészében 44 300-an.

Borítókép: Talpig fegyverben érkeznek a rendőrök a Louisville-i fegyveres tragédiához az Egyesült Államok Kentucky államában. Az elkövetőn kívül öten vesztették életüket 2023. április 10-én (Fotó: The Hill/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.