Első kaszinójának megnyitására készül Japán

Tervek szerint hat év múlva megnyílik Japán első, legálisan üzemeltetett kaszinója Oszaka városában. Noha a távol-keleti országban már régóta illegálisak a kaszinók, egy 2018-ban elfogadott törvény értelmében bizonyos szerencsejátékokat engedélyeztek, hogy az új szórakozóhelyekkel munkahelyeket teremtsenek és fellendítsék a turizmust. A lakosság véleménye azonban megoszlik: sokak szerint ugyanis a kaszinók megnyitása miatt még nagyobb problémákat fog okozni a szerencsejáték-függőség.

2023. 04. 14. 18:29
Japan
This photo taken on September 25, 2022 shows a man playing a video game at the GiGO Akihabara Building number 4, previously known as the Sega Akihabara Building number 4, which was filled with floors of arcade and video games, in the popular electronics shopping area of Akihabara in Tokyo. - With the arcade industry struggling with fewer visitors due to Covid-19 and a trend to online gaming, the arcade - located directly opposite the train station - closed its doors on September 25 after the lease expired. (Photo by Richard A. Brooks / AFP) Fotó: Richard A. Brooks / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta pénteken a japán kormány az első legális kaszinó megépítésének tervét. A szórakozóhelyet az Oszaka városához tartozó Yumeshimanaka nevű mesterséges szigeten húznák fel mintegy 13,5 milliárd dollárból. A létesítményt a tervek szerint 2029-ben nyitnák meg egy komplexum részeként, amely magába foglalna szállodát, konferencia-központot, bevásárlóközpontot és még egy múzeumnak is helyet adna.

 

Reméljük, hogy a kaszinó olyan turisztikai létesítménnyé válik, amely Japán varázsát népszerűsíti az egész világ számára

 

– fogalmazott pénteki beszédében Fumio Kishida japán miniszterelnök.

A BBC brit közszolgálati média úgy értesült, a japán kormány arra számít, hogy a kaszinót magába foglaló üdülőkomplexum évente mintegy húszmillió látogatót vonz külföldről és belföldről egyaránt, továbbá nagyjából 520 milliárd jennel növeli az ország bevételeit éves szinten. Az új munkahelyek számát 15 ezerre becsülik szakértők. A kaszinó megépítése már évekkel ezelőtt is napirenden volt, ám a Covid-világjárvány és egy korrupciós botrány miatt háttérbe került.

Japánban korábban nem lehetett kaszinókat nyitni, ám egy 2018-ban hatályba lépett törvény értelmében kivételt képeznek a póker és a baccarat kártyajátékoknak otthont adó létesítmények.

A kormány optimista álláspontjával ellentétben a lakosság véleménye megoszlik az ügyben. Sokan ugyan arra számítanak, hogy a kaszinók valóban hatalmas bevételt fognak jelenteni Japánnak, ám mások arra hívták fel a figyelmet, hogy súlyosbítani fogják a szerencsejáték-függőséget, valamint a szervezett bűnözés is nagyobb méreteket ölt majd. Az aggodalmak nem alaptalanok: a The Guardian brit napilap egy 2021-es felmérésre hivatkozva azt írta, akkor 2,8 millió embert – a lakosság mintegy 2,2 százalékát – érintette a szerencsejáték-függőség. A japán kormány az elmúlt években azonban igyekezett mérsékelni a problémát különböző intézkedésekkel. Például, a japán állampolgároknak hatezer jent (körülbelül 15 ezer forint) kell fizetniük minden, kaszinóban eltöltött 24 óra után.

Borítókép: Egy tokiói szórakozóhelyen videójátékkal játszik egy férfi 2022. szeptember 25-én. (Fotó: AFP/Richard A. Brooks)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.