Erőszakos aktivisták tűntek fel az amszterdami reptéren

Az Extinction Rebellion (EX) környezetvédő szervezet aktivistái tüntettek hétfőn az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtéren a KLM fogadópultjánál azt követelve, hogy a holland légitársaság vállalja a felelősséget a tevékenységével okozott egészségügyi és éghajlati károkért – tájékoztatott az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 04. 10. 17:19
null
Amszterdam, 2021. július 7. Rendõrök az amszterdami Lange Leidsedwarsstraaton elkövetett lövöldözés helyszínén 2021. július 6-án. A támadás célpontja Peter R. de Vries neves holland újságíró volt, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A rendõrség három embert õrizetbe vett. MTI/EPA/ANP/Evert Elzinga Fotó: MTI/MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tüntetők mintegy harmincfős csoportjának három tagját előállították, mert hevesen ellenálltak a felszólításnak, hogy biztosítsák az induló utasok számára a KLM légitárság fogadópultjának megközelítését – közölte a repülőtér biztosításáért felelős, a holland hadsereg részeként működő, de rendőri jellegű feladatokat is ellátó rendfenntartó erő (KMar). 

A tüntetők folytatják a demonstrációt, ugyanakkor az indulási csarnokokból kivonultak a repülőtér elé – tették hozzá. 

A hírportál információi szerint a demonstrációt az aktivisták egy bírósági eljárás miatt indították. 

Az eljárás során a KLM-nek és más légitársaságoknak sikerült megakadályozni azt a tervet, amely szerint a repülőtér forgalmát az állam a jelenlegi éves 500 ezres utasszámról 460 ezerre csökkentené novembertől. A bíróság a légitársaságok javára döntött, és olyan végzést hozott, amely eljárási hibákra hivatkozva megakadályozza a kormányt abban, hogy a következő szezonban megvalósítsa az elképzelést – tájékoztattak. 

Az Extinction Rebellion szerint a repülőtérre érkező és onnan induló járatok okozta környezetszennyezés a térségben élők egészségét veszélyeztetik. Állításuk szerint az érintett légitársaságok nem akarják vállalni a felelősséget az okozott károkért, és nem hajlandók civil és állami kezdeményezésére csökkenteni a járataik számát – tették hozzá.

Borítókép: Rendőrök Amszterdamban egy 2021-es lövöldözés helyszínén. (Forrás: MTI/EPA/ANP/Evert Elzinga)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.