A woke-őrület következménye Amerika történetének második legnagyobb bankcsődje

Több amerikai médium is arról számolt be a napokban, hogy hemzsegtek az LMBTQ-aktivisták a világszerte tőzsdei pánikot és zuhanást okozó Silicon Valley Bank vezetésében. Maga a kockázati menedzsmentfelelős, Jay Ersapah is woke-mozgalmárként ismert, miközben az igazgatótanács gyakorlatilag balliberális kifizetőhelyként működött. A történetben az igazi csavar az, hogy ezek után a Biden-adminisztráció az amerikai adófizetők pénzéből szanálja a saját hívei által csődbe vitt gigabankot.

Magyar Nemzet
2023. 03. 19. 10:05
BIDEN, Joe
Washington, 2023. március 13. Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok bankrendszerérõl beszél a washingtoni Fehér Házban 2023. március 13-án, miután néhány nappal korábban csõdbe ment a Silicon Valley Bank (SVB). MTI/AP/Andrew Harnik Fotó: Andrew Harnik

Több amerikai médium is arról számolt be a napokban, hogy hemzsegtek az LMBTQ-aktivisták a világszerte tőzsdei pánikot és zuhanást okozó Silicon Valley Bank vezetésében. Maga a kockázati menedzsmentfelelős, Jay Ersapah is woke-mozgalmárként ismert, miközben az igazgatótanács gyakorlatilag balliberális kifizetőhelyként működött. A történetben az igazi csavar az, hogy ezek után a Biden-adminisztráció az amerikai adófizetők pénzéből szanálja a saját hívei által csődbe vitt gigabankot.

Világszerte megrázta a tőzsdéket a Silicon Valley nevű amerikai gigabank csődje. Amint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, március 10-én Joe Biden elnökhöz fordult segítségért Kalifornia kormányzója. Akkor már nyilvánvaló volt, hogy az egész állam gazdaságára súlyos hatással lehet a Silicon Valley Bank (SVB) összeomlása, ami az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja volt. Az SVB csődjét az ország történetének második legnagyobb pénzintézeti összeomlásaként emlegetik a szakértők, ami egyben a legnagyobb a 2008-as válság óta. 

Az azonban eddig kevésbé volt ismert, hogy milyen folyamatok állnak a gigabank összeomlása mögött. 

A régóta liberális Kaliforniában működő pénzintézet kockázatkezelésért felelős részlegét – 2022 augusztusa óta „csak” az angliai leánybankét – az ottani woke-ideológia egyik fő képviselője, Jay Ersapah vezette, aki közismert LMBTQ-aktivista. A bank menedzsmentjében szintén feltűnt több LMBTQ-mozgalmár, a hitelintézet igazgatótanácsa pedig gyakorlatilag demokrata párti kifizetőhelyként működött.

Múlt hétvégén, már a bankcsőd bejelentését követően a New York Post arról írt, hogy az SVB kockázatkezelési részlegének vezetője ideje nagyrészét egy sor LMBTQ-program előmozdításával töltötte, például úgynevezett biztonságos terek létrehozásával, ahol az alkalmazottak megoszthatják a homoszexuális „coming out”-történeteiket, vagyis nyilvánosságra hozhatják szexuális orientációjukat. Mindemellett a bevallottan „queer”, azaz nem heteroszexuális vagy ciszgendervonzalmú Ersapah indította el a hitelintézet első egy hónapos Pride-kampányát is, nem titkoltan saját szexuális irányultságával indokolva azt. Mindemellett – miközben az anyabank a csőd felé robogott – Ersapah világszerte utazgatott úgynevezett „másságpéldaképként”.

Fontos körülmény az is, hogy az SVB igazgatótanácsát a Demokrata Párt befolyásos támogatói uralták. 

A 12 tagú testületben felbukkant Hillary Clinton egy nagy pénzügyi támogatója, Barack Obama egy politikai kinevezettje és egy földrajzilag is Nancy Pelosi volt képviselőházi elnökhöz közeli – a rezidenciájának szomszédságában működő –, Napa-völgyi borász. A Fox News beszámolója szerint általában véve is igaz, hogy az igazgatóság tagjai Obama, Clinton, Biden és kaliforniai demokrata kongresszusi képviselők adományozói voltak, akik a Biden-féle párt kampánygépezetét is pénzelték. A támogatottak listáján ráadásul pikáns módon a befolyásos szenátusi bankügyi bizottság tagja, Mark Warner is szerepel. Összességében sokatmondó, hogy a 12 igazgatósági tagból mindössze egyetlen embernek volt befektetési banki tapasztalata.

A Fox Newsnak a több sikerkönyvet is jegyző Douglas Murray arról beszélt, hogy „ha megnézzük, hogy a Silicon Valley Bank milyen feltételek alapján alkalmazott és hitelezett, minduntalan azt hangoztatták, nem az a lényeg, hogy a bank visszakapja a pénzét abban az őrült pénzügyi intézésmódban, ahogy működtek, hanem hogy például éppen elég pénzt hiteleznek-e a kisebbségiek által tulajdonolt vállalkozásoknak, vagy női tulajdonos által vitt cégeknek”.

Murray úgy összegzett a napokban a New York Post által közölt véleménycikkében, hogy „a másság és az egyenlőség első helyre emelése majdnem bedöntötte a gazdaságot”.

A történtek abszurditását fokozzák azzal, hogy a bankvezetéshez hasonló pártállású és ideológiájú, woke-liberális Biden-adminisztráció az amerikai adófizetők pénzéből szanálja a saját hívei által csődbe vitt gigabankot.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok bankrendszeréről beszél a washingtoni Fehér Házban 2023. március 13-án, miután néhány nappal korábban csődbe ment a Silicon Valley Bank (SVB) (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.