idezojelek

Csak semmi pénzügyi pánik!

A magyar bankrendszer erős és működőképes, ezt a legutóbbi hitelminősítői értékelések is megerősítik.

Szajlai Csaba avatarja
Szajlai Csaba
Cikk kép: undefined
2023. 03. 16. 14:24
Fotó: BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Kell-e – az amerikai bankok és a svájci Credit Suisse krachjai miatt – globális bankcsődtől tartanunk, a 2008-as Lehman Brothers bedőléséhez hasonlóan? A mostani tőzsdei turbulencia veszélybe sodorhatja-e a magyarországi hitelintézeteket, valamint ismét mélybe taszíthatja a forint árfolyamát?  

Teljesen jogos a felvetés, hiszen első pillantásra – elsősorban a jelentős külgazdasági kitettségünk apropóján –, további negatív események bekövetkeztére gondolhatunk, amely begyűrűzhet hozzánk is.  Miközben egyelőre pánikra semmi okunk, addig a financiális vihar már végig tarolt a tőkepiacokon, vagyis a tőzsdéken, és megropogtatta hazai fizetőeszközünket is.  

A háttérben a múlt hét végén becsődölt, az említett amerikai Silicon Valley Bank és a Signature Bank esete áll, továbbá a svájci Credit Suisse likviditási gondjai. Öröm az ürümben, hogy az észak-amerikai bankok egyedi ügyfélprofilja miatt nem reprezentálják a teljes bankrendszert, amely a sajátosságai miatt valamelyest el is tér az európaitól. Ettől függetlenül az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Moody’s a teljes amerikai bankrendszer kilátását rontotta. Tudniillik tartani lehet attól, hogy a betétesek kiveszik a pénzüket.  

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De térjünk vissza a vén kontinensre. Az amerikai bankok helyzetével szemben, közvetlenebb hatása lehetne a  Credit Suisse-nek az európai folyamatokra, tekintve, hogy a svájci bank is szerves része a kontinens pénzügyi életének, sőt a globálisnak is. Kedvező fejlemény azonban, hogy vészhelyzeti mentőövet dobott a svájci jegybank a Credit Suisse-nek, vagyis egy hatalmas hitelcsomagot nyújtott a központi bank, és erre pozitívan reagáltak a piacok.  

Mi a helyzet Magyarországon? Mind a Pénzügyminisztérium, mind pedig a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a magyar bankrendszer a nemzetközi környezetben is erős és működőképes, ezt a legutóbbi hitelminősítői értékelések is megerősítik. Magyarország továbbra is befektetésre ajánlott kategóriában van mindhárom nagy hitelminősítőnél. Az idei évben már a Fitch, a Standard&Poor’s és a Moody’s is értékelte a magyar gazdaság helyzetét. Elemzéseikben megerősítették, hogy a magyar bankrendszer helyzetét a romló nemzetközi környezetben is kedvezőnek látják. 

Közben a magyar hitelintézetek egészséges hitelezési és mérlegadatokkal rendelkeznek, tőkemegfelelési mutatójuk másfélszerese a 2008-asnak, a likviditási tartalék bőven meghaladja az előírt szintet. Ráadásul a hazai bankpiac szereplői a közelmúlt újabb krízisei, így a pandémia hullámai, illetve az orosz–ukrán háború kitörése időszakában is folyamatosan, megbízhatóan szolgálták és szolgálják ki lakossági és vállalati ügyfeleik igényeit. Az úgynevezett likviditási tartalék (tehát a bankok azonnal megmozdítható, az igények kielégítésére alkalmas eszközállománya) bőségesen az előírt szint feletti nagyságrendű, és mértéke hosszabb ideje érdemben nem változott. 

Magyarország pénzügyi és gazdasági stabilitását erősíti, hogy a kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett. Tavaly a választási év, a háború és a szankciók ellenére is csökkent a költségvetés hiány, az államadósság aránya a vártnál nagyobb ütemben, 76,8 százalékról 72,9 százalékra mérséklődött. Közben a kormány – a gazdaság teljesítményéhez viszonyítva – idén 3,9 százalékra, jövőre 2,5 százalékra csökkenti a költségvetés hiányát, az államadósság arányát pedig 70 százalék alá viszi a tervek szerint. Azaz a javuló egyensúlyi mutatók mellett folytatódhat a négy százalék körüli gazdasági növekedés. Csak semmi pánik!  

 A szerző a Világgazdaság főszerkesztő-helyettese  

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Boris Roessler)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.