Európába is elért az USA-ból induló bankpánik

Immár az európai piacok is érintettek abban a folyamatban, ami a három amerikai bank múlt heti csődjével kezdődött.

Munkatársunktól
Forrás: vg.hu2023. 03. 15. 21:13
null
New York, 2023. március 13. A csõdhelyzetbe jutott regionális Signature Bank New York-i fiókjából távozik egy ügyfél 2023. március 13-án. Néhány nappal korábban az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja, a Silicon Valley Bank jutott csõdbe. MTI/AP/Yuki Iwamura Fotó: Yuki Iwamura
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten csődöt jelentett három amerikai  bank, a Silicon Valley Bank (SVB), a Silvergate és a Signature is. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter igyekezett nyugtatni a kedélyeket, s megpróbálta eloszlatni azokat az aggodalmakat, amelyek szerint mindez akár teljes pénzügyi rendszert megrendítheti, és a 2008-ashoz hasonló állapotokhoz vezethet.

A jelek ugyanakkor azt mutatják, hogy megingott a globális bankrendszerbe vetett bizalom, ez az oka annak, hogy a pénzintézeti részvényeken hanyatt-homlok túl akarnak adni a befektetők, immár Európában is – írta elemzésében a Vg.hu. 

A hármas bankcsőd ugyanakkor komoly csapást mért a nemzetközi piacokra.

A Silicon Valley Bank (SVB), a Silvergate és a Signature bankhármas bedőlésével útjára eredő hitelintézeti pánik az Egyesült Államok bankszektorát követő Dow Jones US Bank index kurzusa az elmúlt öt nap során közel 16 százalékot, míg az európai pénzintézetek teljesítményét mérő SX7P mutató 14,14 százalékot zuhant ugyanezen idő alatt – fogalmaz az elemzés.

A 2008-as időkhöz hasonló képsorokat lehetett látni a híradásokban: a betétesek hosszú sorokban kígyóznak a bankfiókok előtt, s igyekeznek kivenni a pénzüket. De ahogy az ilyenkor lenni szokott, a megnövekedett készpénzigényre nincsenek felkészülve a pénzintézetek, így azt olyan ügyletekből kényszerülnek előteremteni, ami kedvezőtlen a számukra, például  amerikai állampapírokat adnak el.

Ez pedig egy negatív spirált eredményez, csökken a betétállomány, csökken az eszközállomány, a befektetők bizalma pedig kezd elpárologni, s szabadulnának a részvényektől.

Az amerikai riadalom ugyanakkor Európára is átterjedt, mégpedig akkora mértékben, hogy a Credit Suisse, a Societe Generale, valamint az olasz Monte dei Paschi és UniCredit bankok részvényeinek kereskedését fel is kellett függeszteni egy időre, azok brutális szakadása nyomán. A Credit Suisse (CS) európai jegyzése például a délelőtt folyamán 24 százalékot esett.

Ennek hátterében az állt, hogy a pénzintézet fő hitelezője nem adott további pénzügyi segítséget. A hitelező, a Saudi National Bank szabályozási problémára hivatkozott, s azzal indokolta mindezt, hogy a Credit Suisse éve beszámolójában komoly hiányosságokat fedeztek fel.

Az USA-ban tovább folytatódtak a negatív folyamatok, a leginkább érintett First Republic kurzusa 70 százalékos mínuszban jár jelenleg, ami óriási esést jelent úgy is, hogy a már jártak mínusz 80 százaléknál is. 

Az amerikai jegybank lépett, egy hirtelen intézkedés eredményeképpen a becsődölt három bank összes részvényese hozzáférhet majd minden pénzéhez. Egy másik rendelkezés szerint pedig létrehoztak egy különleges alapot a bajban lévő pénzintézetek számára, amiből leértékelődött államkötvényeik névértékééig kaphatnak egy éves futamidőre finanszírozást, csökkentve ezzel az SVB-hez hasonló banki rohamok kialakulásának kockázatát. 

Az elemzők ugyanakkor osztják Janet Yellen véleményét, miszerint a nagy gazdasági világválságot kirobbantó Lehman Brothers-bedőléshez hasonló világégéstől egyelőre nem érdemes tartani, az amerikai pénzügyi rendszer ereje elegendő lehet ennek a leküzdésére. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy Európában hasonló volumenű intézkedésre nem került sor.

A szakértők számításai szerint az európai bankindexek március 8. óta több mint 120 milliárd eurónyi veszteséget okoztak a befektetőknek – írta a Vg.hu.

Borítókép: A csődhelyzetbe jutott regionális Signature Bank New York-i fiókjából távozik egy ügyfél 2023. március 13-án (Forrás: MTI/AP/Yuki Iwamura)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.