Csődbe ment az amerikai gigabank, Bidentől kérnek segítséget

Joe Biden elnökhöz fordult segítségért Kalifornia kormányzója, miután az egész állam gazdaságára súlyos hatással lehet a Silicon Valley Bank (SVB) összeomlása, ami az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja volt.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 03. 12. 8:03
null
Santa Clara, 2023. március 10. Emberek olvassák a Silicon Valley Bank egyik fiókjának bejáratánál kifüggesztett közleményt a kaliforniai Santa Clarában 2023. március 10-én. A bajba került Silicon Valley Bankot bezárták az amerikai szabályozó hatóságok, az amerikai betétbiztosító, az FDIC átvette a bank betétei felett az ellenõrzést. Az FDIC közleményében azt írta, hogy a biztosított betétesek legkésõbb március 13-án reggel hozzáférhetnek betéteikhez. MTI/AP/Jeff Chiu Fotó: Jeff Chiu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gavin Newsom kormányzó azzal indokolta az elnöki beavatkozás szükségességét, hogy stabilizálják a helyzetet, és ezzel nem csak a munkahelyeket és az emberek megélhetését megvédve, de Kalifornia teljes innovációs ökoszisztémáját is. 

A két nap alatt összeomlott pénzintézet ügyfelei elsősorban vállalkozások voltak, főként technológiai cégek, kockázatitőke-befektető társaságok, valamint prémiumborászatok, illetve tehetős magánszemélyek a technológiai iparág világából. 

A Silicon Valley Bank csődjét az Egyesült Államok történetének második legnagyobb pénzintézeti összeomlásaként emlegetik a szakértők, ami a legnagyobb 2008 óta. A csőd kihatással van tengerentúli vállalkozásokra is. 

Beszüntette működését a SVB londoni bankja, amely jelentős számú startup-vállalattal volt kapcsolatban. A bank London mellett irodákat tartott fenn a többi között Indiában, Kínában, Németországban, Svédországban és Dániában is. 

A bank csődjében szerepet játszott a jelentősen megemelt amerikai alapkamat, ami része az infláció elleni küzdelemnek. Az összeomláshoz hozzájárult a technológiai iparágban működő sok vállalat nehézsége. 

A pénzintézet működését már a nála elhelyezett betétekből volt kénytelen biztosítani, aminek nyomán a pénzügyi hatóságok pénteken közbeléptek és felügyelet alá helyezték. Az amerikai szövetségi betétbiztosítás a 250 ezer dollár alatti betéttel rendelkező amerikai ügyfelek részére téríti meg a veszteséget, illetve próbál vevőt találni a bankra, hogy a nagyobb betétek se vesszenek el. 

A Silicon Valley Bankot 1983-ban kifejezetten azzal a céllal alapították, hogy olyan cégekből toborozzák az ügyfeleiket, amelyekbe a kockázatitőke-társaságok fektetnek be. Ilyen vállalkozások jórészt a technológiai iparágban működnek. A bank a Szilícium-völgy vállalkozásainak jelentős részével volt kapcsolatban.

Borítókép: Betétesek és járókelők olvassák a Silicon Valley Bank egyik fiókjának bejáratánál kifüggesztett közleményt a kaliforniai Santa Clarában 2023. március 10-én  (Forrás: MTI/AP/Jeff Chiu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.