Szlovákia: csődhullám fenyegeti a cégeket

Letaglózták az első idei áramszámlák a szlovákiai cégvezetőket. Bár Szlovákia kormánya újabb segítségről döntött, országszerte csődhullám fenyeget.

Magyar Nemzet
2023. 01. 26. 13:20
Slovakia bratislava restaurant panoramic tower novy most bridge offering view whole city
Slovakia, Bratislava, restaurant of the panoramic tower of the Novy Most bridge offering a view of the whole city (Photo by PASQUINI Cedric / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP) Fotó: Hemis via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kis és a nagyobb cégek egyaránt attól tartanak Szlovákiában, hogy az energia árának drasztikus emelkedését nem tudják kigazdálkodni, s így záros határidőn belül le kell húzniuk a rolót. A Forbes.sk portálnak az egyik boltvezető azt mondta, a januárban érkező számlán szereplő 12 300 eurós összeg az előző évi hatszorosa volt, amikor ez a vállalkozás még csak 2300 eurót fizetett a fogyasztásáért. Martina Krivá, a közép-szlovákiai energiaszolgáltató vállalat szóvivője a lapnak elismerte, hogy az energia ára erősen nőtt, olyannyira, hogy a vállalkozások által fizetendő villamos energia díja egyes esetekben az előző évinek akár a kilencszerese is lehet.

Szlovákia étterem
Szlovákia éttermei már a Covid idején is sok megpróbáltatást éltek meg. Fotó: AFP/Vladimír Simicek

Bajban a szlovák cégek

A Világgazdaság cikke szerint a szlovák kormány december elején jelentette be, hogy a lakosság és a kisebb cégek számára támogatást biztosít a villamos energia és a gáz esetében. A lakosság egyelőre valóban csak minimális áremelkedéssel számolhat, a legnagyobb bajban azok az energiaigényes ágazatokban működő cégek vannak, amelyeket az elmúlt években már a koronavírus-járvány is alaposan megtépázott. A szlovák sajtó és a közösségi oldalak tele vannak például étterem-tulajdonosok megszólalásaival, akik arra panaszkodnak, hogy

a többszörösükre nőtt energiaárakat még akkor sem tudnák kifizetni, ha az energián kívül más költségük nem lenne.

Pedig a bérek, az alapanyagok és a csomagolóanyagok ára, valamint a bérleti díjak is nagymértékben nőttek az elmúlt időszakban.

De a nagyvállalatok körében is fokozódik a feszültség. Az energiaválság miatti áremelkedés már a múlt évben is sok vállalatot dolgozóik elbocsátására kényszerített, az elbocsátások idén folytatódhatnak.

A vállalkozások körében tapasztalt felháborodást követően a szlovák kormány a napokban döntött arról, hogy a múlt évben bejelentett támogatás szintjét nyolcvanról száz százalékra emeli, így a március 31-ig érvényben lévő intézkedésnek köszönhetően a cégeknek a villamos energiáért megawattóránként 199 eurót kell fizetniük, amely összeg fölött az állam fizeti a költségeket. A Hnonline.sk szakértői szerint azonban a villamos energia ára az állami kompenzációval együtt is 150 százalékkal emelkedik.

Nem stabil az áramszolgáltatók helyzete

Regős Gábor, a Makronóm intézet szakmai vezetője a Vg.hu-nak azt mondta, a szlovákiai drágulás jellemzően négyszeres, de van, akinek tízszeresére nőtt az áramszámlája. Az állami kompenzációval kapcsolatban rámutatott, hogy a havi felső határt nemrégiben százezerről kétszázezer euróra növelték. Így nagyjából az árnövekmény négyötödét fedezi az állam, míg 20 százalék hárul a cégre. Vagyis ha például az ár a háromszorosára ugrik, akkor a cégek által fizetendő rész 60 százalékkal emelkedik. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, hiszen a vállalkozás által fizetendő ár attól függ, hogy mikor kötött szerződést a cég a szolgáltatóval, illetve kötött-e egyáltalán fix áras szerződést. Eközben az áramszolgáltatók helyzete sem stabil Szlovákiában: 2021 őszén egy szolgáltató már csődbe ment, egy másiknál pedig mostanában várható.

Borítókép: kilátás a pozsonyi várra a Új híd UFO Étterméből. (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.