Segítséget nyújt az amerikai kormányzat a bajba került banki betéteseknek

Minden betétes pénzét garantálja az amerikai kormányzat, akinek megtakarítása az összeomlott Silicon Valley Banknál volt, és egy kisebb regionális banknál is hasonlóképpen jár el – jelentette be vasárnap este az amerikai pénzügyminiszter, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) és a betétbiztosítási szervezet elnöke.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 03. 13. 6:53
null
Santa Clara, 2023. március 10. Egy férfi áll a Silicon Valley Bank egyik fiókjának bejáratánál a kaliforniai Santa Clarában 2023. március 10-én. A bajba került Silicon Valley Bankot bezárták az amerikai szabályozó hatóságok, az amerikai betétbiztosító, az FDIC átvette a bank betétei felett az ellenõrzést. Az FDIC közleményében azt írta, hogy a biztosított betétesek legkésõbb március 13-án reggel hozzáférhetnek betéteikhez. MTI/AP/Jeff Chiu Fotó: Jeff Chiu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézkedés szerint 

minden betétes hozzájut a bajba került bankoknál őrzött pénzéhez, azok is, akikre nem vonatkozik a betétbiztosítás

– áll a Janet Yellen pénzügyminiszter, Jerome Powell Fed-elnök, valamint Martin J. Gruenberg, a szövetségi betétbiztosítási szervezet (Federal Deposit Insurance Corporation) elnöke által kiadott közleményben. 

A betétgarancia nemcsak a Silicon Valley Bank ügyfeleire vonatkozik, hanem egy regionális bank, a Signature Bank betéteseire is, amely szintén az összeomlás szélére jutott.

A vasárnap este megjelent közlemény szerint az intézkedés már hétfőn életbe lép, és alapot hoznak létre a hasonló helyzetek kezelésére is. A dokumentum szerint ugyanakkor a csődbe jutott intézmények részvényesei és a fedezetlen vállalati kötvények tulajdonosai nem lesznek jogosultak az állami segítségre.

A betétbiztosítás adatai szerint az Egyesült Államok bankszektora mintegy 680 milliárd dollár nem realizált veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az elmúlt időszakban, elsősorban amiatt, mert a Fed az infláció elleni küzdelem jegyében meredeken emelte az irányadó kamatot.

A pénzügyi hatóságok vezetőinek közös nyilatkozatából az is kiderül, hogy a bankok veszteségének ellensúlyozására 25 milliárd dolláros hitelvédelmi alapot képeznek, ahogy ezt a koronavírus-járvány idején is tették.

A vasárnap esti bejelentés fordulat a Silicon Valley Bank kisegítésére vonatkozó korábbi közleményekhez képest, ugyanis egy vasárnap reggel sugárzott interjúban Janet Yellen pénzügyminiszter még azt nyilatkozta, hogy nem lesz állami mentőöv a bankcsőd nyomán, igaz, jelezte, hogy a betétesek pénzének biztosításán dolgoznak.

A pénzügyminiszter is a magas kamatokat nevezte meg a banki csődök elsődleges okaiként, 

ami következménye az irányadó kamatláb folyamatos emelésének az infláció elleni küzdelem egyik legfontosabb elemeként, ugyanakkor ez a banki kötvények és jelzálog alapú értékpapírok értékvesztéséhez vezetett és a Silicon Valley Bankot különösen érzékenyen érintette.

Még szombaton Kalifornia kormányzója Joe Biden elnökhöz fordult segítségért, miután az egész állam gazdaságára súlyos hatással lehet a bank összeomlása.

Gavin Newsom kormányzó azzal indokolta az elnöki beavatkozás szükségességét, hogy stabilizálják a helyzetet, ezzel nem csak munkahelyeket és emberek megélhetését megvédve, hanem Kalifornia teljes innovációs ökoszisztémáját is. 

A két nap alatt összeomlott Silicon Valley Bank ügyfelei elsősorban vállalkozások, főként technológiai cégek, kockázati tőkebefektető társaságok, valamint prémium borászatok voltak, illetve tehetős magánszemélyek a technológiai iparág világából.

A Silicon Valley Bank az Egyesült Államok 16. legnagyobb pénzintézete, és összeomlása kihatással van tengerentúli vállalkozásokra is, miután a társaság londoni bankja – amely jelentős számú startup vállalattal volt kapcsolatban – beszüntette a működését.

A Silicon Valley Bankot 1983-ban alapították kifejezetten azzal a céllal, hogy olyan cégekből toborozzák ügyfeleiket, amelyekbe kockázati tőketársaságok fektetnek összegeket. Ilyen vállalkozások jórészt a technológiai iparágban működnek. A bank a Szilícium-völgy vállalkozásainak nagy részével kapcsolatban volt.

Borítókép: A Silicon Valley Bank egyik fiókjának bejárata (Fotó: MTI/AP/Jeff Chiu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.