Bidenék üzentek: Nincs segítség a csődbe jutott szuperbanknak

Az amerikai kormány nem készül költségvetési forrásból kisegíteni a csődbe ment Silicon Valley Bankot, de igyekszik biztosítani a betétesek pénzét – közölte az amerikai pénzügyminiszter vasárnap.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 03. 12. 19:04
null
Santa Clara, 2023. március 10. Egy férfi áll a Silicon Valley Bank egyik fiókjának bejáratánál a kaliforniai Santa Clarában 2023. március 10-én. A bajba került Silicon Valley Bankot bezárták az amerikai szabályozó hatóságok, az amerikai betétbiztosító, az FDIC átvette a bank betétei felett az ellenõrzést. Az FDIC közleményében azt írta, hogy a biztosított betétesek legkésõbb március 13-án reggel hozzáférhetnek betéteikhez. MTI/AP/Jeff Chiu Fotó: Jeff Chiu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Janet Yellen a CBS televíziónak adott interjúban azt mondta: folyamatosan egyeztet a pénzügyi felügyeleti szervekkel a helyzet kezeléséhez szükséges lépésekről, de hozzátette, hogy nem terveznek állami segítséget nyújtani a Silicon Valley Banknak (SVB). 

Igyekezett eloszlatni azokat a félelmeket, hogy az amerikai történelem második legnagyobb bankcsődje a teljes pénzügyi rendszert megrendítheti, és a 2008-ashoz hasonló állapotokhoz vezethet. 

Kijelentette, hogy a helyzet eltér a 2008-astól, az amerikai bankrendszer biztonságos és jól tőkésített, aggodalom a betétesek vagyona iránt van, a tervezett lépések is erre koncentrálnak. A pénzügyminiszter a bankcsőd elsődleges okaként a magas kamatokat jelölte meg, ami annak a következménye, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) folyamatosan emeli az irányadó kamatlábat. 

A kamatemelés az infláció elleni küzdelem egyik legfontosabb eleme, viszont a bankok számára kötvények és jelzálogalapú értékpapírok értékvesztéséhez vezetett, aminek a Silicon Valley Bank különösen kitett volt. 

Ezért fordultak személyesen Bidenhez

Szombaton Kalifornia kormányzója Joe Biden elnökhöz fordult segítségért. Gavin Newsom azzal indokolta az elnöki beavatkozás szükségességét, hogy nemcsak munkahelyeket és emberek megélhetését kell megvédeni, de Kalifornia teljes innovációs ökoszisztémáját. A két nap alatt összeomlott pénzintézet ügyfelei elsősorban vállalkozások – főként technológiai cégek, kockázatitőke-befektető társaságok és prémium borászatok – voltak, illetve tehetős magánszemélyek a technológiai iparág világából. 

A Silicon Valley Bank az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja, és összeomlása kihatással van tengerentúli vállalkozásokra is, miután beszüntette működését az SVB londoni bankja is, amely jelentős számú startup-vállalattal volt kapcsolatban. A banknak volt kirendeltsége Indiában, Kínában, Németországban, Svédországban és Dániában is. 

Az amerikai szövetségi betétbiztosítási szervezet a 250 ezer dollár alatti betéttel rendelkező amerikai ügyfelek részére téríti meg a veszteséget, illetve próbál vevőt találni a bankra, hogy a nagyobb betétek se vesszenek el. 

A Silicon Valley Bankot 1983-ban alapították kifejezetten azzal a céllal, hogy olyan cégekből toborozzák ügyfeleiket, amelyekbe kockázatitőke-társaságok fektetnek összegeket. Ilyen vállalkozások jórészt a technológiai iparágban működnek. A bank a Szilícium-völgy vállalkozásainak nagy részével kapcsolatban volt.

Borítókép: A Silicon Valley Bank egyik fiókjának bejárata. (Forrás: MTI/AP/Jeff Chiu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.