Felszentelték a Szent József-templomot Kárpátalján

Felszentelték kedden a magyar templomfelújítási program anyagi támogatása révén felépült római katolikus Szent József-templomot Kárpátalján, Palágy-Komoróc községben.

MTI
Forrás: MTI2023. 04. 11. 17:48
null
Forrás: Pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ungvártól 16 kilométerre fekvő, zömében magyarok lakta Palágy-Komoróc római katolikus templomának szentelésén Lucsok Péter Miklós, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke, apostoli kormányzója mutatta be az ünnepi szentmisét.

A község római katolikus hívei korábban a helyi görögkatolikus templomban, illetve a szomszédos Kisszelmenc római katolikus templomában imádkozhattak. Az egyházközség 2018-ban úgy határozott, hogy közadakozásból és az egyházmegye támogatásával saját templomot épít.

Az ünnepségre összegyűlt vendégeket köszöntő Papp Ferenc, Magyarország ungvári főkonzulátusának konzulja kijelentette, hogy a több mint ezeréves keresztény Magyarország mindig is kiemelt hangsúlyt helyezett és helyez a Kárpát-medencei és a kárpátaljai történelmi egyházak támogatására. A magyar kormány által 2021-ben elfogadott templomfelújítási program keretében megkezdődtek a felújítások a Kárpát-medencében.

A magyar kormány eddig összesen 5,2 milliárd forintot fordított a határon túli magyar közösségek templomainak, egyházi intézményeinek a felújítására, a palágy-komoróci templom építését pedig közel 80 millió forinttal támogatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága – közölte a diplomata. Kiemelte: – Az új templomot a helyiek és az anyaországiak erőforrásai révén, közösen építettük fel és adjuk tovább a következő nemzedéknek.

Elmondta: a magyar kormány és a magyar nép elítéli az orosz agressziót, kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, és története legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre.

Magyarország szomszédos országként közvetlenül érintett, ezért a fegyveres konfliktus mielőbbi lezárásában és a békében érdekelt

– jelentette ki Papp Ferenc.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.