Halálbüntetés várhat a gyermekeket megerőszakolókra Floridában

Könnyítenek a halálbüntetés kiszabásán Florida államban. Amíg korábban akár egy esküdt is meg tudta akadályozni az elítélt halálsorra küldése, a jövőben legalább öten kellenek majd ehhez. Sőt az államban a gyermekeket megerőszakolókat is halálbüntetéssel sújtanák. Az Egyesült Államokban eddig 1568 elítéltet végeztek ki, mintegy harmadukat Texasban.

Magyar Nemzet
2023. 04. 18. 18:53
Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó. (Fotó: Reuters / Twitter)
Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó. (Fotó: Reuters / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Engedélyezzük a halálbüntetést a gyermekeket megerőszakolókkal szemben” – mondta Ron DeSantis floridai kormányzó tegnap a Good Morning Orlando című műsorban.

A politikus elismerte hogy a változtatás ugyan ellentétes a Legfelsőbb Bíróság korábbi precedensével, de szerinte a mostani összetételű – többségében konzervatív szemléletű – testület valószínűleg megfontolná a törvény támogatását.

A Legfelsőbb Bíróság 2008-ban 5:4 arányban úgy határozott, hogy a nyolcadik kiegészítés szokatlan és kegyetlen büntetésének a tilalma egyúttal megakadályozza a halálbüntetés kiszabását gyermeket erőszakolókra – vagy bárkire, aki olyan bűncselekményt követett el, amelyben az áldozat nem halt meg.

A DeSantis által a floridai törvényhozásban előterjesztett javaslat azonban lehetővé tenné a halálbüntetés kiszabását 12 év alatti gyermekek elleni szexuális visszaélés esetében is, amennyiben az esküdtek legalább 8:4 arányban döntenek a halálbüntetés kiszabásáról.

A következőkben a Legfelsőbb Bíróságnak kell majd megvitatnia a törvényt.

– Azt gondolom, hogy ezek az emberek sokszor hat-hét éves gyerekek sorozatos megerőszakolóiként kerülnek elő. Szerintem a halálbüntetés az egyetlen megfelelő büntetés, amikor ilyen helyzetekről van szó – vélekedett a floridai kormányzó.

Floridában 2017 óta csak egyhangú esküdtszéki döntés ajánlhatja a bírónak a halálbüntetést, amelyet DeSantis szerint több fontos esetben – mint egy 2018-as iskolai mészárlás, amely 17 halálos áldozatot követelt – is kijátszottak a liberálisok.

Ron DeSantis, aki várhatóan a floridai törvényhozás májusi ülésszakának végeztével jelentheti be, hogy indul a 2024-es republikánus elnökválasztáson, már régóta hirdeti a bűnözés elleni határozott politikáját amellyel Floridában korábban elsöprő győzelmet ért el.

Felelősségre vonjuk az elkövetőek. Elutasítjuk a bűnözőkkel szembeni megértő politikát, és azt, hogy a veszélyes bűnözőket a büntetésük letöltése előtt kiengedjék a börtönből

– fogalmazott a múlt héten.

Amíg a floridai kormányzó első ciklusában összesen két kivégzést hajtatott végre, addig idén már három halálos ítéletet írt alá. A legutóbbi elítéltet éppen a múlt héten végezték ki, halálos méreginjekcióval.

A tengerentúlon a halálos ítéletekkel foglalkozó weboldal szerint 27 államban engedélyezett a halálbüntetést. Az 1970-es évek óta összesen 1568 elítéltet végeztek ki, ám mint azt az oldal is hozzáteszi, az elmúlt két évtizedben jelentősen csökkent a siralomházra jutók száma. 

A legtöbb kivégzést messze Texas államban hajtották végre, 583-at. Ezt követi Oklahoma (120), Virginia (113) és Florida (101) állam.

Borítókép: Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó (Fotó: Reuters/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.