„Igaz barátnál” tett látogatást Zelenszkij

„Oroszország újra akarja építeni befolyási övezetét, és Ukrajna erős ellenállást mutat” – magyarázta a lengyel államfő.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 05. 19:39
DUDA, Andrzej; ZELENSZKIJ, Volodimir
Varsó, 2023. április 05. Andrzej Duda lengyel elnök (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a varsói államfõi palota udvarán tartott fogadási ünnepségen 2023. április 5-én. Zelenszkij kétoldalú megbeszélésre érkezett a lengyel fõvárosba. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara Fotó: Marcin Obara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország további biztonsági garanciákat próbál elérni a NATO-ban Ukrajna érdekében – közölte Andrzej Duda lengyel államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott szerdai sajtótájékoztatóján Varsóban.

A NATO júliusi, vilniusi csúcstalálkozóján olyan biztonsági garanciákat szeretnénk elérni, amelyek megerősítik  Ukrajna katonai lehetőségeit

– mondta a lengyel államfő. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy ezek a garanciák lesznek az első lépések az Ukrajna NATO-tagsága felé vezető úton. Hozzáfűzte, hogy Lengyelország Ukrajna európai uniós tagságát is elkötelezetten támogatja.

Rámutatott arra is, hogy Lengyelország Ukrajna harmadik legnagyobb fegyverbeszállítója az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mögött. Varsó eddig háromszáz tankot, tarackokat, nagy mennyiségű felszerelést és nyolc MiG vadászgépet adott Ukrajnának, és további hat repülőgépet terveznek Kijev rendelkezésére bocsátani.

Duda kiemelte: Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja egyúttal a szabad világ elleni támadás is volt.

– Oroszország újra akarja építeni befolyási övezetét, és Ukrajna az első, amely ma erős ellenállást mutat – magyarázta. – Ezért támogatjuk Ukrajnát – szögezte le.

A lengyel elnök kijelentette, hogy fájdalmas történelmi kérdésekről is tárgyalt az ukrán vezetővel, és nem voltak tabutémák.

DUDA, Andrzej; ZELENSZKIJ, Volodimir
Andrzej Duda lengyel elnök (b) katonai tiszteletadás mellett fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a varsói államfői palotánál 2023. április 5-én. (Forrás: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara)

Zelenszkij az újságírók előtt arról beszélt: szeretné, ha Lengyelország fontos partnere lenne Ukrajnának az ország háború utáni újjáépítésében. Aláhúzta: Lengyelország nem egyszerűen Kijev partnere, hanem „igaz barát”.

Az ukrán államfő varsói látogatásán hozzátette: nyitott határokat szeretne Lengyelország és Ukrajna között. Megjegyezte, hogy a háború első napjaiban a lengyel határhoz közeli helyek „megnyitották kapuikat, és többé nem voltak határok” a két ország között.

Zelenszkij szerint fontos, hogy a jövőben politikai, gazdasági és történelmi tekintetben se legyenek határok Varsó és Kijev között.

Az ukrán elnök megköszönte Dudának és a lengyeleknek a segítséget, amelyet az Ukrajna „győzelméhez vezető nehéz úton” nyújtanak, és azt is, hogy az ukrán menekültek „otthon érezhetik magukat” a szomszédos országban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint Lengyelország mintegy 1,6 millió ukrán menekültnek nyújtott védelmet.

Duda a legmagasabb lengyel állami elismerést, a Fehér Sas-rend kitüntetését adományozta Zelenszkijnek a lengyel–ukrán kapcsolatok elmélyítéséért, valamint a biztonság és az emberi jogok védelme iránti elkötelezettségéért.

DUDA, Andrzej; ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) átveszi Andrzej Duda lengyel elnöktől a Fehér Sas lovagrend keresztjét a varsói államfői palotában 2023. április 5-én.  (Forrás: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka)

KTO Rosomak típusú páncélozott harcjárművek és egyéb hadifelszerelés szállításáról szóló szándéknyilatkozatot írt alá szerdán Varsóban Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Morawiecki és Zelenszkij jelenlétében aláírták továbbá a 125 milliméteres harckocsilőszer közös gyártásáról szóló megállapodást, valamint azt a szándéknyilatkozatot is, amely a lengyel cégek részvételéről szól Ukrajna háború utáni újjáépítésében. Morawiecki szombaton közölte, hogy Ukrajna száz új KTO Rosomak típusú páncélozott harcjárművet rendelt Lengyelországtól. Az ukrán gabona kivitele kapcsán Zelenszkij a Morawieckivel közös sajtóértekezleten elmondta, hogy „megtalálták a kiutat”.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel elnök (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a varsói államfői palota udvarán tartott fogadási ünnepségen 2023. április 5-én. Zelenszkij kétoldalú megbeszélésre érkezett a lengyel fővárosba. (Forrás: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.