Kinevezték az új brit miniszterelnök-helyettest

Dominic Raab pénteken jelentette be lemondását.

Magyar Nemzet
2023. 04. 21. 18:12
null
BRITAIN-POLITICS-GOVERNMENT-CABINET Fotó: DANIEL LEAL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kinevezték a pénteken lemondott Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes utódját, a tisztségre Oliver Dowdent, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda vezetőjét nevezte ki Rishi Sunak miniszterelnök.

Raab töltötte be továbbá az igazságügy-miniszteri tisztséget is, a pozíciót azonban most leválasztották a kormányfői posztról, és péntektől Alex Chalk vezeti a tárcát. Dowden és Chalk kinevezését III. Károly király formálisan jóváhagyta és kihirdette.

Raab lemondásának közvetlen előzményeként vizsgálati jelentés készült azokról a régóta hallható vádakról, amelyek szerint a volt miniszterelnök-helyettes erőszakos, összeférhetetlen magatartást tanúsított kormányzati kollégáival szemben – közölte az MTI. A 47 oldalas jelentés fő megállapításai közé tartozik, hogy Raab gyakran megfélemlítő, „visszatérően és észszerűtlen mértékig agresszív” módon kommunikált beosztottjaival. A jelentést csütörtökön kapta meg Rishi Sunak, és általános volt az a várakozás, hogy a kormányfő meneszti helyettesét, aki régi és szoros politikai szövetségese.

Dominic Raab azonban Sunak döntését megelőzve pénteken levélben tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy távozik kormányzati tisztségeiből.

Raab – aki korábban a brexitfolyamat irányításáért felelős minisztérium élén állt, majd a külügyminiszteri tisztséget is betöltötte – Sunaknak írt levelében hangsúlyozta: az öthavi vizsgálat megállapításait összegző jelentés két eset kivételével az ellene felhozott vádak mindegyikét semmisnek nyilvánította, és a fennmaradó két panaszügyben tett elmarasztaló megállapítás is „elhibázott”. A konzervatív politikus ellen 24 egykori munkatársa részéről érkezett hivatalos panasz, és a vizsgálat nyolc konkrét esetre terjedt ki.

Borítókép: Oliver Dowden, az Egyesült Királyság újonnan kinevezett miniszterelnök-helyettese 2022. április 19-én (Fotó: AFP/Daniel Leal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.