Lemondott Olaf Scholz felesége miniszteri posztjáról

Britta Ernst lemond Brandenburg tartomány oktatási, ifjúsági és sportügyi miniszteri posztjáról, miután saját pártja éles kritikával illette a tanárhiány leküzdésére irányuló terveit.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 04. 18. 7:30
SCHOLZ, Olaf
Brüsszel, 2023. március 23. Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitó ülésére érkezik 2023. március 23-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz német kancellár feleségének, Britta Ernstnek a lemondását hétfőn jelentette be a tartományi kancellária, hívja fel rá a figyelmet a brüsszeli Politico hírügynökség. 

A tartományi miniszterelnök, az SPD-s Dietmar Woidke nyilatkozatban köszönte meg Ernst munkáját: „Nehéz időkben ... előrelátóan és biztos kézzel látta el hivatalát”. Ernst helyét a jelenlegi államtitkár, Steffen Freiberg veszi át.

Olaf Scholz és felesége. Fotó: AFP/Getty Images/Christof Stache

Ernst, aki szintén Scholz balközép Szociáldemokrata Pártjának (SPD) tagja, 2017 óta töltötte be a tisztségét, azzal indokolta lemondását, hogy a tartományi tanárhiány leküzdésére irányuló tervei „sajnos nem kapták meg az SPD-frakció támogatását a tartományi parlamentben”.

Az elmúlt hetekben komoly ellentét alakult ki a miniszter és saját parlamenti frakciója között, miután Ernst kétszáz betöltetlen tanári állást akart megszüntetni, a megüresedett helyeket pedig szociális munkásokkal akarta feltölteni. Ugyanakkor az is a tervei között szerepelt, hogy csökkenti az egyéb iskolai szociális szolgáltatásokra szánt forrásokat.

Katja Poschmann SPD-s képviselő március végén nyíltan bírálta Ernst terveit, mondván, hogy minden tanári állás és iskolai szociális ellátás „nélkülözhetetlen”.

Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy a minisztérium az új vezetővel változtat-e Ernst reformtervein. 

Ernst 1998 óta Olaf Scholz felesége. Ritkán fényképezkednek együtt, de 2021-ben Scholz azt mondta: „Britta életem szerelme, aki oly régóta változatlan. A pozíciók jönnek és mennek, a szerelem marad”.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitó ülésére érkezik 2023. március 23-án (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.