Leválthatják a magyargyűlölő munkácsi polgármestert

Katonai-civil közigazgatást vezethetnek be, miután patthelyzet alakult ki a városi tanácsban.

Magyar Nemzet
2023. 04. 04. 12:26
Andrij Baloga munkácsi polgármester. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai-civil közigazgatást vezethetnek be Munkácson, miután patthelyzet alakult ki a városi tanácsban, ezzel a város működése is veszélybe került – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó.

 

Ez azt jelentheti, hogy leválthatják a kárpátaljai város polgármesterét, a magyarellenes kijelentéseiről ismert Andrij Balogát.

 

A kárpátaljai magyar lap szerint a válsághelyzet oka, hogy Andrij Baloga elveszítette többségét a munkácsi képviselő-testületben, viszont az ellenlábasai sincsenek elegen. Ez immár oda vezetett, hogy egy hónapon belül négyszer – a képviselők többségének távolmaradása miatt – maradt el a tanács állandó költségvetési bizottságának ülése.

A Transkarpatia.net regionális ukrán portál értesüléseire hivatkozva arról írnak, hogy a bizottság ellenzéki képviselői azért ignorálják az üléseket, mert Andrij Baloga megtagadta a 18 képviselő által aláírt beadvány napirendre vételét, amely a végrehajtó bizottság feloszlatására, valamint a 2023. január 26-án elfogadott vízdíj- és szennyvízdíj emelésének eltörlésére irányult. A cikk emlékeztetet rá, hogy jelenleg  az egész országban Munkácson a legmagasabb a vízdíj – még a fővárosinak is majdnem kétszerese.

A Kárpáti Igaz Szó rámutatott, hogy amennyiben az önkormányzatok nem képesek ellátni feladataikat, az ukrán elnök dönthet úgy, hogy ideiglenesen katonai-polgári közigazgatást vezet, leváltva ezzel a korábbi vezetést. Hasonlóra volt már példa kelet- és dél-ukrajnai városokban.

 

Andrij Baloga – valamint a parlamenti képviselő apja, Viktor Baloga – neve ismerősen csenghet rendszeres magyarellenes kijelentései és akciói miatt.

 

Legutóbbi „ámokfutása”, mikor a munkácsi kisterségben teljesen jogtalanul több magyarlakta település intézményéről levetette a magyar szimbólumokat, valamint indok nélkül oktatási intézmények magyar vezetőit távolíttatta el. A rossz példát máig követik: a Kárpátalja.ma értesülései szerint Badalóban ukránok leszedték a Mártírok emlékparkjánál lebegő magyar zászlót. Mikor számonkérték őket, azt válaszolták, „ez ukrán föld, és itt semmi keresnivalója nincs idegen ország zászlajának”. De a Baloga-klánhoz köthető az a nagy botrányt kavaró eset is, amikor ledöntötték a munkácsi várban magasodó turulszobrot.

Borítókép: Andrij Baloga munkácsi polgármester (Fotó: Facebbok)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.