időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Megérkezett Brazíliába az orosz külügyminiszter

Dócza Edith Krisztina
2023.04.17. 17:16 2023.04.17. 17:19
Megérkezett Brazíliába az orosz külügyminiszter

Megérkezett Brazíliába hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Tervek szerint a tárcavezető találkozik brazil hivatali kollégájával, Mauro Vieira külügyminiszterrel, majd Luiz Ináció Lula da Silva elnökkel ül tárgyalóasztalhoz. A nap folyamán találkozik továbbá Celso Amorimmal, a brazil elnök külpolitikai tanácsadójával. 2019 óta először utazott a dél-amerikai országba orosz külügyminiszter.

Lavrov és Vieira egyeztetésének középpontjában az ukrajnai háború fog állni, helyi idő szerint leghamarabb délután fél egykor tartanak sajtótájékoztatót.

A TASZSZ orosz hírügynökség közlése szerint Lavrov látogatásának elsődleges célja az országok közötti kölcsönös együttműködés erősítése politikai, kereskedelmi, gazdasági, oktatási, humanitárius, valamint kulturális területeken. Az orosz külügyminiszter dél-amerikai útja során Nicaraguába, Venezuelába és Kubába is ellátogat.

Lula da Silva éppen a múlt héten látogatott Kínába, szakértők szerint a Moszkva, Peking és Brazíliaváros közötti együttműködés erősödésének jelét lehet látni. Emellett, elemzők úgy vélik, a brazil elnök célja, hogy fokozza Brazília jelenlétét a nemzetközi politikában – erre utal az is, hogy év elején Lula da Silva békeközvetítői szerepet is felajánlott az ukrajnai háborúban. Amikor ugyanis Olaf Scholz német kancellár Kijev számára lőszereket kért Brazíliavárostól, az elnök visszautasította azt és békét sürgetett.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vesz az Orosz Biztonsági Tanács ülésén a moszkvai kormányzati negyedben, a Kremlben 2022. november 18-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Mihail Mecel)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.