Migrációs vészhelyzetet hirdetett az olasz kormány

A döntést az indokoldta, hogy az illegálisan érkező migránsok száma drámaian megnövekedett.

2023. 04. 11. 20:36
null
Szicília szigete, 2023. április 11. Az olasz parti õrség felvételén az állomány egyik járõrhajója megközelít egy migránsokat szállító bárkát a Jón-tengeren, a szicíliai partok közelében 2023. április 10-én. A parti õrség két bárkáról mintegy 1200 illegális bevándorlót vett fedélzetre. Az olasz belügyminisztérium szerint 2023-ban már több mint 28 ezer illegális bevándorló érte el Olaszország partjait. Ez több mint négyszerese az elõzõ év azonos idõszakában regisztrált mintegy 6900 menedékkérõnek. MTI/EPA/ANSA/Olasz parti õrség Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész ország területre érvényes migrációs vészhelyzet kihirdetéséről döntött a Giorgia Meloni vezette olasz kormány. A rendkívüli vészhelyzet kinyilvánítása Nello Musumeci tengerekért és a polgári védelemért felelős miniszter kezdeményezésére, valamint Matteo Piantedosi belügyminiszter többszöri sürgetésére került a minisztertanács elé.

A döntést a migrációs hullám drámai megerősödése indokolta, amely háromszázszorosára emelkedett a tavalyi évhez képest.

Az olasz belügyminisztérium hivatalos adatai szerint ugyanis idén 31 292 illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül. A kormány rendkívüli, ötmillió eurós alapot különített el a vészhelyzet kezelésére, az Afrikából érkezők fogadására. Musumeci hangsúlyozta, tisztában vannak azzal, hogy a vészhelyzet kihirdetése nem oldja meg a Földközi-tenger migrációs folyosóján egyre intenzívebbé váló átkeléseket, azt ugyanis csak összehangolt, felelőségteljes európai stratégiával lehet megfékezni.   

A húsvéti ünnepek alatt háromezer illegális bevándorló szállt partra Lampedusa szigetén, Szicíliában és Calabriában, húsvét napján 24 óra leforgása alatt közel ezernégyszázan érkeztek.

Borítókép: Az olasz parti őrség felvételén az állomány egyik járőrhajója megközelít egy migránsokat szállító bárkát a Jón-tengeren, a szicíliai partok közelében 2023. április 10-én. A parti őrség két bárkáról ezerkétszáz illegális bevándorlót vett fedélzetre (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Olasz parti őrség)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.