Moszkva hajlandó együttműködni a zaporizzsjai atomerőmű biztonságának növelésében

„Légvédelmi rendszerek hárítják el a drónok és sorozatvetők záporát a létesítmény ellen” – hangoztatták az orosz hatóságok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 05. 20:50
null
Enerhodar, 2022. augusztus 8. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételrõl készült kép az orosz ellenõrzés alatt álló zaporizzsjai atomerõmûrõl a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fûtõcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erõk egymást vádolják a zaporizzsjai atomerõmû lövetésével. MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Roszatom kész folytatni az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) a zaporizzsjai atomerőmű biztonságának szavatolására vonatkozó kezdeményezése érdekében – közölte szerdán Alekszej Lihacsov, az orosz állami atomenergetikai konszern főigazgatója. Lihacsov ezt Rafael Grossival, a NAÜ főigazgatójával Kalinyingrádban lefolytatott megbeszélésén erősítette meg.

Alekszej Lihacsov a NAÜ főigazgatóját azokról a lépésekről tájékoztatta, amelyeket az orosz fél tesz a zaporizzsjai atomerőmű biztonságos működésének szavatolására. A találkozó résztvevői megvitatták a helyzetet, amely a zaporizzsjai atomerőmű nukleáris és fizikai biztonságának szavatolása érdekében tett kezdeményezés körül alakult ki. Hangsúlyozták az orosz fél készségét az együttműködés folytatására ennek megvalósítása érdekében

– olvasható a Roszatom állásfoglalásában.

A közlemény kiemeli, hogy a NAÜ főigazgatója személyesen is meggyőződhetett azokról a találatok következtében megfigyelhető újabb károkról, amelyek tavalyi látogatása óta az orosz kézen lévő nukleáris létesítmény területén keletkeztek. Grossi március 29-én tett látogatást az atomerőmű területén.

„Több orosz ügynökség magas rangú tisztségviselőjével találkoztam Kalinyingrádban” – írta Grossi a Twitteren. „Folytatom erőfeszítéseimet a zaporizzsjai atomerőmű védelme érdekében, ez mindenki érdekét szolgálja” – tette hozzá.

Az Enerhodarban működő zaporizzsjai atomerőmű Európa legnagyobb ilyen létesítménye.

Hat erőműblokkjának összkapacitása 6 GW. Az orosz erők 2022. február végén foglalták el a létesítményt. Az orosz hatóságok szerint az ukrán hadsereg azóta rendszeresen lövi mind a város lakónegyedeit, mind az erőmű területét. 

Drónokat, nehéztüzérséget és sorozatvetőket vet be a létesítmények ellen.

A támadások zömét a légvédelmi rendszer elhárította, ám több alkalommal jelentették, hogy találat érte az intézmény infrastruktúráját és nukleáris hulladéktároló területét.

A NAÜ-főigazgatója tavaly felvetette, hogy biztonsági övezetet kellene létrehozni a zaporizzsjai atomerőmű körül, elejét véve ezzel egy esetleges nukleáris katasztrófának. Grossi egy ideje viszont már nem is egy biztonsági övezetet, hanem közös biztonsági szabályokban való megállapodást szorgalmaz a hadviselő felek között.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. (Forrás: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.