Rejtélyes villanás a kijevi égbolton + videó

Rejtélyes villanást észleltek Kijev felett tegnap este helyi idő szerint 10 órakor. Az előzetes értékelések szerint az amerikai űrügynökség egyik műholdja zuhant le, és robbant szét a légkörben, nyilatkozta a Kijev városi katonai adminisztráció vezetője. A NASA ezt csütörtök reggel tagadta.

Magyar Nemzet
2023. 04. 20. 7:43
Rejtélyes villanás Kijev felett. (Forrás: BBC)
Rejtélyes villanás Kijev felett. (Forrás: BBC)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Villanás terítette be Kijev egét tegnap este. A jelenségre több magyarázat is született, és a kijevi városi katonai adminisztráció szerint az amerikai űrügynökség, a NASA egyik lezuhanó műholdjának felrobbanása látszott. Szerhij Popko, a katonai tanács vezetője elmondta, a városban légiriadót rendeltek el, hogy az űreszköz törmelékének földre hullása ne okozzon áldozatokat. Később úgy pontosított, hogy csak a szirénák szóltak, a kijevi légvédelem nem lépett működésbe. Korábban ugyanis arról szóltak a hírek, hogy a kijevi légvédelem célpontot észlelt a régió felett, és készen áll arra, hogy szükség esetén lelője azt.

 

Az ukrán légierő azt közölte, hogy a fényvillanás egy műhold vagy meteorit lezuhanásához köthető, hozzátéve, hogy az információt még tisztázni kell.

 

Április 18-án a Space című űrkutatási portál arról számolt be, hogy a NASA RHESSI nevű műholdja, amely 2002 és 2018 között tanulmányozta a Napot, a következő napokban a Földre zuhan.

Rob Margetta, a NASA kommunikációs irodájának munkatársa azonban azt mondta a BBC-nek, hogy a műhold a villanáskor még Föld körüli pályán volt, és később lépett be a Föld légkörébe. A NASA és az amerikai védelmi minisztérium folyamatosan követte a RHESSI-t – tette hozzá.

Az ukrán közösségi médiát elárasztották az elméletek és mémek arról, hogy mi lehetett a villanás, az egyik népszerű téma az volt, hogy földönkívüliek okozták.

Csütörtök délelőtt aztán az ukrán légierő szóvivője, Jurij Ihnat egy ukrán televízióadónak úgy nyilatkozott, hogy a villanást az északon szomszédos Belarusz felett is látták, és az ukrán űrügynökség szerint valószínűleg egy kozmikus testnek a légkör sűrű rétegeibe való belépésével függ össze. Így valószínű, hogy a Lirida meteorraj egyik tagja látszott az égbolton.

 

Borítókép: rejtélyes villanás Kijev felett (Forrás: BBC)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.