Semlegességet követelnek az utcára vonuló bolgárok

Folyamatosak a tüntetések Szófiában, ahol ezrek vonulnak az utcára felhívva a kormány figyelmét az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontjukra. A tiltakozók népszavazást is követelnek.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 04. 27. 12:40
Szófia, 2023. április 23. Békét és semlegességet követelõ felvonulók Szófiában 2023. április 23-án. A résztvevõk az ukrajnai háború és Bulgáriának a konfliktusban való részvétele ellen tiltakoztak. MTI/EPA/Vaszil Donev Fotó: Vaszil Donev
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolgároknak határozott véleményük van arról, hogy az ország kormányának milyen álláspontot kell képviselnie a nemzetközi színtéren az ukrajnai konfliktus kapcsán. Mivel a kettő nem egyezik egymással, a választók úgy döntöttek, hogy addig vonulnak utcára, amíg csak szükséges – írta a V4NA.

A hétvégi figyelemfelkeltő demonstrációkon országszerte több ezren vettek részt, követelve a kormánytól a mihamarabbi béke elősegítését, és az ország a háború kapcsán felvett semleges státusának kijelentését.

A helyi média arról számolt be, hogy a tüntetők azt skandálták: „Bulgária a béke zónája”, „Békét akarunk, nem háborút” és „NATO kifelé”, miközben a tiltakozók aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a bolgár kormány követi az Egyesült Államok vezette NATO-t az Oroszországgal való konfliktusba.

„Sem bolgár golyót, sem katonát Ukrajnába” – állt a transzparenseken, tiltakozva a Kijevnek szánt katonai támogatások ellen. A tüntetések szervezői petíciót is indítottak, amelyben nemzeti népszavazást követelnek a békéről és a semlegességről.

Bolgár zászlót tartanak a békét és semlegességet követelő felvonulók Szófiában 2023. április  23-án. A résztvevők az ukrajnai háború és Bulgáriának a konfliktusban való részvétele ellen  tiltakoztak. (Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev)

Az akarják elérni, hogy a kormány kérje ki a választópolgárok véleményét a konfliktusövezetekkel kapcsolatos külpolitika irányairól, hogy támogatják-e külföldi katonai csapatok bolgár területen történő elhelyezését – noha a NATO keretében ez adott –, valamint arról, hogy a bolgár fegyveres erők tengerentúli bevetését csak a kérdésről szóló országos népszavazást követően engedélyezhessék.

2022 februárjában a közvélemény általános megítélése még kritikus volt Oroszország ukrajnai inváziójával kapcsolatban, ám a háború elhúzódásával megcsappant Kijev támogatása.

Az Estat 2022 novemberében végzett felmérése, amelyről az Európai Populizmuskutatási Központ (ECPS) számolt be, feltárta, hogy a bolgár válaszadók 68 százaléka úgy gondolja, hogy az országnak semleges álláspontot kellene képviselnie a háborúról. Eközben az újabb ukrán menekültek érkezését támogatók száma a konfliktus kezdeti 38 százalékáról tavaly októberre 26 százalékra csökkent. Mindeközben csökkent az ukránok és oroszok pozitív megítélése is.

Borítókép: Békét és semlegességet követelő felvonulók Szófiában 2023. április  23-án. A résztvevők az ukrajnai háború és Bulgáriának a konfliktusban való részvétele ellen tiltakoztak (Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.