Szijjártó Péter: Magyarország a történetének legnagyobb vakcinaadományával segíti Nicaraguát

Magyarország egymillió adag koronavírus elleni oltóanyagot szállít Nicaraguának a világjárvánnyal szembeni védekezés erősítése érdekében, ami a valaha volt legnagyobb vakcinaadomány hazánk történetében – jelentette be szerda reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 12. 11:26
SZIJJÁRTÓ Péter
Átadták a Patológiai Innovációs Inkubátor Kft. központját Budapesten Fotó: MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerencsére vannak a világnak olyan térségei, ilyen Európa és benne Magyarország is, ahol már elmondhatjuk, hogy a világjárványon vagy legalábbis annak a legaktívabb, a legnehezebb részén már túl vagyunk – hangsúlyozta a tárcavezető a minisztérium közleménye szerint.

Ugyanakkor hozzáfűzte, az ördög nem alszik, mivel van számos olyan ország, amelyeknek még mindig komoly kihívást jelent a koronavírus kezelése, ahol még mindig problémát jelent, hogy nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag.

– Hogyha egy-egy ilyen országban vírusgócpont alakul ki, akkor, sajnos, reális lehet a veszélye annak, hogy egy újabb, nagyobb, világszintű terjedés megindul. Mivel mi időben léptünk, s megfelelő mennyiségű oltóanyagot vásároltunk, rendelkezésünkre áll most is egy nagyobb mennyiségű oltóanyag, ezért tudunk segíteni abban, hogy a világ különböző pontjain megakadályozzuk a világjárvány újrakitörését – fűzte hozzá. 

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy a kormány Latin-Amerikában már többször nyújtott segítséget, és arról számolt be, hogy most is ez történik. Bejelentette tehát, hogy a valaha volt legnagyobb vakcinaadomány, egymillió adag vakcina indul most útnak. 

Nicaragua Latin-Amerikának az az ország, ahol az egy főre eső jövedelem a legalacsonyabbak között van, az ottani egészségügyi ellátórendszer még mindig komoly kihívásként szembesül a koronavírussal – mutatott rá.

– Nekünk pedig az az érdekünk, hogy le tudják győzni ezt a kihívást, és mivel tudunk segíteni, ezért szívesen segítünk is – tette hozzá a miniszter.

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.