Trump rövid távon mindenképp profitál a vádemelésből

A bűnügyi vádemelés óta több mint négymillió dollár adományt gyűjtött össze Donald Trump, a republikánusok legerősebb elnökjelöltje.

2023. 04. 02. 6:30
Donald Trump Holds First Rally Of 2024 Presidential Campaign
US-DONALD-TRUMP-HOLDS-FIRST-RALLY-OF-2024-PRESIDENTIAL-CAMPAIGN Fotó: BRANDON BELL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy bűnügyi vádemelés egy hosszú elnökválasztási küzdelem kezdetén minden politikus számára maga a legrosszabb rémálom, de nem Donald Trumpnak, aki már most több mint négymillió dollár adományt gyűjtött össze azóta, hogy a New York-i kerületi ügyész, Alvin Bragg vizsgálata nyomán a vádesküdtszék csütörtökön megszavazta a vádemelést – írta meg a Fox News

A radikális baloldal – az ország keményen dolgozó férfiainak és nőinek ellensége – vádat emelt ellenem egy undorító boszorkányüldözésben

– olvasható a volt amerikai elnök felhívása az egyik adománygyűjtő e-mailben, amelyeket kampánybizottságai a csütörtöki bejelentés utáni órákban küldtek ki támogatóinak. „Kérem, járuljon hozzá – bármilyen összeggel – ahhoz, hogy megvédje mozgalmunkat a véget nem érő boszorkányüldözéstől és hogy elnyerjük a Fehér Házat 2024-ben” – folytatódik az üzenet.

Egyre többen csatlakoznak a támogatókhoz

Egy nappal később Trump kampánycsapata már azt jelentette be, hogy péntek estig négymillió dollárt gyűjtöttek össze. A kampánystáb az adományok alulról építkező jellegét hangsúlyozta: átlagosan 38 dolláros hozzájárulások érkeztek, a pénz negyede olyanoktól érkezett, akik először adományoztak a Trump-kampányra.

A Trump elleni vádemelést egyébként az év első negyedében zajló adománygyűjtés utolsó napjának előestéjén jelentették be, szakértők szerint pedig a hozzájárulások megugrása a második negyedévre jelentősen növelni fogja a volt elnök kampányra szánt büdzséjét.

Trumpot kedden New Yorkba várják. Az ügy háttere, hogy Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész az év elején bizonyítékokat kezdett bemutatni annak a vádesküdtszéknek, amely annak kapcsán vizsgálódik, hogy Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején. Daniels azt állította, hogy évekkel korábban viszonya volt Donald Trumppal, és a pénzt azért kapta, hogy hallgasson az ügyről. Cohen 2018-ban elismerte, hogy a Stormy Danielsnek és egy másik nőnek címzett pénzátutalásokkal megsértette a szövetségi kampányfinanszírozási szabályokat, és azt állította, hogy Trump utasította őt a kifizetésekre. A volt elnök tagadja, hogy lefeküdt Danielsszel, és tagadja, hogy üzleti nyilvántartásokat hamisított volna, hogy a kifizetést eltitkolja.

Összetartanak a republikánusok

A bejelentés után egyébként Trump összes republikánus elnökjelölt-aspiráns ellenfele a volt amerikai elnök védelmére kelt. Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus elnöke a manhattani államügyészt bírálva azt mondta, hogy a vádemeléssel helyrehozhatatlan károkat okoz az országnak és beavatkozik az elnökválasztásba. McCarthy Twitter-üzenetében azt írta, hogy Alvin Bragg demokrata párti államügyész a hatalmával visszaélve használja az igazságszolgáltatást fegyverként Trump ellen. 

Az amerikai nép nem fogja eltűrni ezt az igazságtalanságot, és a képviselőház felelősségre fogja vonni Alvin Bragget a hatalommal való példátlan visszaélésért

– írta. Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója, aki Trump potenciális kihívója lehet az elnökjelöltségért, szintén azt hangsúlyozta a Twitteren, hogy fegyverként használják az igazságszolgáltatást egy „politikai ügy” előmozdítására. „Ez Amerika-ellenes” – írta, és jelezte, hogy Florida nem fog segíteni, ha az államban élő Trump kiadatását kérik New Yorkból.

Trump magasan vezeti a népszerűségi versenyt

Egy a múlt hét közepén publikált közvélemény-kutatás szerint mindenesetre erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis előtt, a demokrata szavazók pedig megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve. A Fox News reprezentatív felmérése szerint a republikánus párt előválasztásán részvételüket ígérők körében Donald Trump népszerűsége 54 százalék a februári 43 százalék után, miközben Ron DeSantis támogatottsága országos szinten 28-ról 24 százalékra mérséklődött. A harmadik helyen 6 százalékkal Mike Pence volt alelnök áll.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök kampány közben (Forrás: Getty Images/AFP/ Brandon Bell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.