Véres harcok dúlnak Bahmutban

Szlovjanszk városban eközben egy lakóépületet ért rakétatalálat.

Magyar Nemzet
2023. 04. 16. 13:54
null
Bahmut, 2023. április 10. Légitámadás során megrongálódott lakóépület az orosz erõk által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 9-én. MTI/AP/LIBKOS Fotó: LIBKOS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán hadsereg példátlanul véres harcokról számolt be Bahmut városában, miközben a közeli Szlovjanszk lakóépületeit ért orosz támadás halálos áldozatainak száma tizenegyre emelkedett, írja az al-Dzsazíra pánarab hírügynökség. A szombaton jelentett harcokról az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy a Wagner zsoldoscsoport harcosai két további területet foglaltak el Bahmutban.

A Wagner-csoport tavaly nyár óta vezető szerepet játszik a város ostromában, amely a kelet-ukrajnai orosz offenzíva fő célpontja.

A bahmuti harc mindkét fél számára a háború leghosszabb és leghalálosabb csatájának látszik.

„Példátlan véres harcok zajlanak a város agglomerációjának közepén” – mondta Szerhij Cserevátyi, Ukrajna keleti katonai parancsnokságának szóvivője.

Katonáink mindent megtesznek a véres és ádáz harcokban, hogy ledarálják az ellenség harci képességét és megtörjék a morálját. Ezt minden nap, a város minden szegletében sikeresen teszik

– nyilatkozta a szóvivő.

Oroszország eközben előrehaladást jelentett be Bahmutban.

A Wagner rohamosztagai sikeresen benyomultak, elfoglaltak két körzetet a város északi és déli peremén

– közölte az orosz védelmi minisztérium egy tájékoztatóban. Hozzátették, hogy az orosz hadsereg ejtőernyős egységei támogatják a jelentett előrenyomulást, visszatartva az ukrán erőket a szárnyakon.

Ukrán tisztviselők szerint a közeli Szlovjanszkban, amely mintegy 45 km-re északnyugatra fekszik, a mentőcsapatok további két ember holttestét találták meg egy ház romjai alatt, amelyet orosz rakétatámadás ért, így az áldozatok száma 11-re emelkedett.

Közölték, a támadás során hét orosz rakéta öt épületet, öt lakóházat és egy közigazgatási épületet talált el.

Olena Zelenszka ukrán first lady részvétét fejezte ki a gyermek családjának a leírhatatlan gyász idején. Volodimir Zelenszkij elnök elítélte Oroszországot, amiért „brutálisan lövi a lakóházakat és fényes nappal embereket öl”.

A mentők Szlovjanszkban folytatják a keresést a lakóház romjai között maradt öt ember, valamint három lakóegység eltűntként bejelentett lakói után.

Orosz rakétatámadásban megrongált lakóház romjai között mentők a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szlovjanszkban 2023. április 14-én
(Fotó: MTI/EPA/Jevhen Honcsarenko)

Borítókép: Légitámadás során megrongálódott lakóépület az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 9-én (Fotó: MTI/AP/LIBKOS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.