Oligarchikus körök profitálhatnak a bolgár főügyész elleni merényletből

Ivan Gesev korábban elmondta, ha Putyin Bulgáriába megy, érvényesítik a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsát.

Munkatársunktól
2023. 05. 04. 20:00
Ivan Gesev
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 1-jén bejárta a világsajtót a hír, amely szerint pokolgépes merényletet követtek el Ivan Gesev, Bulgária főügyésze ellen. A férfi és négytagú családjának életét az mentette meg, hogy a rossz internetkapcsolat miatt a robbanószerkezetet 1-2 másodperccel korábban aktiválták, így a benne elhelyezett repeszek sem tudtak átjutni a szolgálati autó védőpáncélján. A merényletben végül senki sem sérült meg. A terrorcselekményt elítélte az Európai Bizottság, az Európai Főügyészség és Románia főügyészsége is. 

Gesev előző nap nem a páncélozott járművével közlekedett, aznap az utolsó pillanatban döntött páncélozott kocsi mellett.

Az ügy pikantériája, hogy a főügyésszel kapcsolatos incidens csak két nappal az Ukrajnába tett látogatása után történt. Gesev Kijevben kijelentette, hogy amennyiben Vlagyimir Putyin orosz elnök megjelenne Bulgáriában, akkor érvényesítik ellene a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsát.

Szocialista és liberális ellenszélben

Ivan Gesevet 2019 novemberében a Bojko Boriszov vezette jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért párt kormányzása idején választotta meg a Legfelsőbb Bírói Tanács Bulgária főügyészévé. 

Gesev már kinevezése első pillanatától kezdve az akkori szocialista/liberális ellenzék célkeresztjébe került, hiszen a Nyílt Társadalom Alapítványok által finanszírozott civil szervezetek már 2013 óta próbálják leváltani a főügyészeket, hogy progresszív, a román Kövesi Laurához hasonló főügyészeket rakjanak a helyükre.

A bolgár alkotmány szerint a legfőbb ügyész szinte korlátlan hatalommal bír, bármely politikusnak vagy oligarchának vizsgálhatja vagyonosodását, kérheti bármely képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését. Leváltásához a Legfelsőbb Bírói Tanács tagjainak kétharmados többségére lenne szükség, hatalmának korlátozásához Alkotmányozó Nemzetgyűlést kellene összehívni. Ennek köszönhető, hogy bár az elmúlt két évben már ötször tartottak parlamenti választásokat, a főügyész pozíciója egyelőre megingathatatlan, Gesev túlélte az összes választást, ma pedig a bolgár társadalmi rend és a törvényesség legfőbb megtestesítője. Amikor Bojko Boriszovot tavaly márciusában letartóztatták, Ivan Gesev volt az, aki fellépett a szabadon bocsátása érdekében és törvénytelennek minősítette a volt miniszterelnök őrizetbevételét.

 

A merénylet haszonélvezői Dubajban és a Kremlben lehetnek

A Faktor.bg hírportál szerint a Gesev elleni merényletből leginkább a bolgár oligarchikus körök profitálhatnak, amelynek szálai Dubajba, Vaszil Bozskov szerencsejáték cézárhoz és Belgrádba, Cvetan Vaszilevhez, az egykori KTB bank volt többségi tulajdonosához, illetve a Kremlhez vezethetnek. Bozskov ellen Gesev 2020-ban adott ki elfogatóparancsot, akit adóelkerüléssel, zsarolással, megvesztegetési kísérlettel és bűnszervezet vezetésével gyanúsítanak, de Bozskov megneszelte az ellene készülő akciót és Dubajba menekült az igazságszolgáltatás elől. A Magyarországon Gyurcsány Ferenc üzlettársaként elhíresült Cvetan Vaszilevet azzal gyanúsítják, hogy 2014-ben szándékosan csődbe vitte a KTB bankot, hogy hozzájusson annak vagyonelemeihez. Az egykori bank többségi tulajdonosa azóta Belgrádba menekült és ott rejtőzködik ma is. Gesev újból elfogatóparancsot adott ki ellene. Mindkét oligarcha arról híres, hogy szoros kapcsolatokat tart fent a Kremllel.

Mi haszna lenne a merényletnek a szerbiai, dubaji oligarchák számára? – teszi fel a kérdést a hírportál.  

Természetesen a bosszú, valamint figyelmeztetés más bíráknak, hogy vigyázzanak, kit ítélnek el.

 Az oligarcháknak megvan a pénzük egy ilyen drága és kockázatos támadás kifizetésére, van bátorságuk megtenni, mert biztosak lehetnek abban, hogy büntetlenül maradhatnak. Valószínűleg abban reménykednek, hogy a következő főügyész sokkal inkább hajlani fog a párbeszédre, mint Gesev. 

A Kremlnek is van oka gyűlölni Gesevet, hiszen a főügyész orosz kémek üldözőjeként híresült el.

 Továbbá, elmélyíteni a politikai válságot Bulgáriában és megnehezíteni egy euroatlanti reguláris kormány létrehozását, bizonyítani az EU-nak, hogy Bulgáriának nincs helye sem Európában, sem a schengeni, sem az euróövezetben, tovább növelni a társadalmi feszültséget.  

Borítókép: Ivan Gesev bolgár főügyész (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.