A Fehér Ház mélyen hallgat Biden vesztegetési botrányáról

Pénzért hozott meg politikai döntéseket Joe Biden amerikai elnök a képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága szerint. A Fehér Ház lényegében nem reagált az ügyre, sőt, szokásos sajtótájékoztatójukon az elnök sem jelent meg, így őt sem kérdezhették újságírók a vesztegetési botrányról.

Magyar Nemzet
2023. 05. 05. 15:12
BIDEN, Joe
Washington, 2023. március 13. Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok bankrendszerérõl beszél a washingtoni Fehér Házban 2023. március 13-án, miután néhány nappal korábban csõdbe ment a Silicon Valley Bank (SVB). MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis Fotó: Chris Kleponis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egy informátor beszámolója arra hívta fel a figyelmet, hogy Joe Biden alelnöki idejében egy külföldi megvesztegetési ügyben lehetett érintett. Az amerikai népnek tudnia kell, hogy Biden elnök eladta-e az Egyesült Államokat, hogy pénzt keressen magának” – írta Twitter-bejegyzésében James Comer, Kentucky állam republikánus képviselője, a képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottságának elnöke szerdán.

Comer Charles E. Grassley iowai republikánus szenátorral közösen írt levelet Merrick Garland főügyésznek és Christopher Wray-nek, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetőjének, amelyben tájékoztatták őket, hogy „rendkívül hiteles” információk jutottak a birtokukba arról, hogy

Joe Biden pénzt fogadhatott el politikai döntésekért cserébe.

A Fehér Ház azonban hallgat az ügyben, lényegében nem reagáltak semmit az elnököt érintő súlyos vádakra. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője, John Kirby a New York Post amerikai napilapnak a Fehér Házban tartott tájékoztatóján azt mondta, az üggyel forduljanak az igazságügyi minisztériumhoz.

Ezzel kapcsolatban ma nem tudok önöknek semmit mondani

– fogalmazott a szóvivő. Az amerikai sajtó arra is felhívja a figyelmet, hogy 

a csütörtöki sajtótájékoztatón – a szokásoktól eltérően – nem jelent meg Joe Biden elnök sem, így nem lehetett kérdezni közvetlenül az őt érintő súlyos vesztegetési botrányról. 

Ahogy arról a Magyar Nemzet beszámolt, a képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága szerint Joe Biden pénzért cserébe hozott meg politikai döntéseket, és az FBI-nak bizonyítéka is van erről. James Comer, a testület republikánus elnöke bekérette a szövetségi szervtől az iratokat, mert szerinte az FBI politikai okból nem folytatta le a szükséges vizsgálatokat.

A bizottság ezért most a saját kezébe veszi az ügy felgöngyölítését. Az FBI és az igazságügyi minisztérium ugyan jelezte, hogy megkapta a beidézést, de ezen túlmenően nem kívántak nyilatkozni. A kért nyomtatványokat május 10-ig kell átadniuk.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok bankrendszeréről beszél a washingtoni Fehér Házban 2023. március 13-án (Fotó: MTI/EPA/CNP/Chris Kleponis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.