időjárás 21°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo

A légierő parancsnokát jelöli az amerikai hadsereg vezérkari főnökének Joe Biden elnök

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.26. 06:10 2023.05.26. 09:53
A légierő parancsnokát jelöli az amerikai hadsereg vezérkari főnökének Joe Biden elnök

Charles Q. Brown tábornokot, az amerikai légierő parancsnokát jelöli az Egyesült Államok hadseregének vezérkari főnökévé Joe Biden elnök.

Az elnök csütörtökön a Fehér Házban jelentette be döntését. Sürgette a szenátust, hogy a jelöltet ugyanúgy egyhangú szavazással fogadják el, mint, amikor a légierő (US Air Force) vezérkarának főnökévé választották három évvel ezelőtt. Joe Biden kiemelte, hogy jelöltje katonacsaládból származik, akinek édesapja ezredesként Vietnamban, nagyapja a második világháborúban főtörzsőrmesterként szolgált.

Joe Biden az amerikai hadsereg feladatai között említette a következő időszakra a gyors átalakulást és alkalmazkodást, ami képes megtartani a bevetési erők elrettentő képességét, és bármely fenyegetést képes megsemmisíteni. 

Az elnök megfogalmazása szerint az ország előtt álló feladatok között van a verseny kezelése Kínával, valamint a szembesülés az Európában jelentkező újbóli agresszió valóságával. 

Kiemelte, hogy jelöltje három évvel ezelőtt, a George Floyd-halálesetet követő zavargások idején szót emelt a hadseregben uralkodó rasszizmus ellen.

C. Q. Brown az Egyesült Államok légierejének első afroamerikai parancsnoka, és, amennyiben a szenátus jóváhagyja a jelölést, a hadsereg vezérkari főnökeként harminc év után az első afroamerikai főtiszt lesz.

Az Egyesült Államok hadseregének jelenlegi vezérkari főnöke, akit még Donald Trump jelölt, Mark Milley tábornok szeptemberben köszön le. A főtiszt csütörtökön egy sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy az utódjául jelölt Charles Q. Brown tábornok gyorsan megkapja a szenátusi jóváhagyást, hogy átvegye az amerikai hadsereg vezérkarának irányítását.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: AFP/Getty Images/Anna Moneymaker)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.