A szerb kormány átalakítása vagy előre hozott választások jöhetnek

Nem csitulnak a kedélyek Szerbiában a kettős mészárlás után.

Magyar Nemzet
2023. 05. 09. 8:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezrek vonultak Belgrád utcáira, hogy az erőszak ellen tüntessenek. 

A szerb államfő a Happy szerb televíziónak adott interjújában erre reagálva elmondta, nem fél a választásoktól, de a demonstrációk nem hoznak hasznot az országnak. A belgrádi iskolában és a Mladenovac környékén történt gyilkosságok együttesen az egyik legnagyobb csapás, amelyet Szerbia elszenvedhetett, de az ország felemelkedik ebből is – jelentette ki a szerb Happy Televíziónak adott interjúban az államfő. Alekszandar Vucsics úgy fogalmazott:

Elestünk, de felállunk.

– Ilyen esetek nem csak Szerbiában fordulnak elő – emlékeztetett az interjúban Vucsics, példaként pedig az USA-ban történt szeptember 11-ei terrortámadást és azt is említette, amikor Anders Behring Breivik  Norvégiában 77 embert gyilkolt meg. 

A szerb államfő ugyanakkor hozzátette: a mostani események valóban megrázták Szerbiát, de a társadalomnak továbbra is szabadon és normálisan kell élnie, de ezen tragédiákról nem szabad megfeledkeznie.

Azok, akik ezt tették az őket megillető helyre kerülnek. Nem a következő három évben vagy az eljövendő évtizedben, hanem az életük végéig. Nekünk magunkra kell figyelni, a saját országunkra, s arra, hogy miként haladjunk tovább

– nyilatkozta Vucsics. Az államfő kiemelte: a NATO légi csapásai alatt 1999-ben 82 gyermek vesztette el az életét, s akkor is tovább kellett lépni, s fel kellett épülni abból is.

Belgrádban hétfő este egyébként többezres tömeg tüntetett, aki az erőszak ellen emelték fel a szavukat. Ezt részben az ellenzék szervezte. Vucsics ezzel kapcsolatban azt mondta, arra kérte őket, hogy ezt most ne tegyék, mert ez nem hoz semmi jót az országnak.

A szerb államfő ugyanakkor leszögezte, hogy úgy gondolja, a jelenlegi helyzetben a választások nem jelentenek jó megoldást, de nem szökik el attól soha sem.

A köztársasági elnök a kormányról szólva azt mondta: az széthangolt zenekarként működik, s változtatni kell. Éppen ezért lehet, hogy előre hozott választások jönnek, de a kormány átalakítása is szóba került. Az iskolában történt tragédiát követően az oktatási miniszter már lemondott.

Borítókép: Az erőszak ellen tüntetnek Belgrádban 2023. május 8-án (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.