A tűzszünet ellenére kiújultak a harcok Szudánban

Mindössze percekkel az egyhetes tűzszünet helyi idő szerint hétfő esti hatályba lépését követően újabb légitámadásokról és összecsapásokról érkeztek jelentések Szudán fővárosától, Kartúmtól északra, illetve keletre eső térségből.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 23. 9:19
Szudán
Armed men walk in Khartoum on May 22, 2023, as fighting between two rival generals persists. Gunfire and explosions rocked Sudan's capital on May 22 morning hours before a one-week humanitarian ceasefire was due to take effect, the latest after a series of truces that have all been violated. (Photo by AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szemtanúk beszámolói szerint a Kartúm tőszomszédságában lévő Bahri és Omdurmán városokból halottak fegyverropogást. Egy helyi lakos felvételt is közzétett a sűrű, égbe emelkedő, fekete füstről a városok felett.

Az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette szudáni hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló félkatonai erők (RSF) képviselői − szaúdi és amerikai közvetítéssel − öt hete tartó heves harcokat követően, szombaton állapodtak meg hétnapos tűzszünetben, amely hétfő este kezdődött meg. 

A felek a korábban meghirdetett fegyvernyugvásokat sem tartották tiszteletben.

A harcokban eddig csaknem ezren vesztették életüket, és több mint egymillióan voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból, közülük 250 ezren a környező országokban kerestek menedéket.

Dagalo hétfőn a Facebookon közzétett egy hangfelvételt, amelyen azt hangoztatta, hogy csapatai nem fognak visszavonulni, míg véget nem vetnek a hadsereg puccsának. A tűzszünet hétfői hatályba lépése előtt a hadsereg még heves légicsapásokat mért az RSF állásaira Kartúmban.

Borítókép: Fegyveresek Kartúmban (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.