Áradások szakították meg az aszályt Spanyolországban + videó

Súlyos áradások törték meg a hónapok óta tartó szárazságot Spanyolországban. Egy anticiklon hatására a déli régiókban, köztük Andalúziában, Murciában és Valenciában is rendkívüli intézkedéseket vezettek be az elmúlt napokban. Utakat zártak le, több közintézményben megszüntették a munkát, valamint felfüggesztették a tanítást mind az egyetemeken, mind az általános és a középiskolai oktatásban.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 05. 24. 14:44
Flood in Spain's Lugo
LUGO, ITALY – MAY 19: Some streets in Lugo, near Imola, were submerged after the flooding of the Senio and Santerno rivers on May 19, 2023. Andrea Carrubba / Anadolu Agency (Photo by Andrea Carrubba / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Andrea Carrubba/Anadolu Agency / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn és kedden Valencia autonóm közösség számos településén több mint 150 liter/négyzetméter eső esett egy óra leforgása alatt, de a murciai városokban is drámai helyzet alakult ki, különösen Cartagenában és Mazarrónban, ahol vörös riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat a szélsőséges időjárás miatt. 

A vízelvezető rendszerek nem bírták el a nagy terhelést, ezért a lehulló eső folyóként hömpölygött az utcákon, betemetve, esetenként elsodorva az ott parkoló járműveket. Rengeteg embert a saját kocsijából kellett kimenteni, miután váratlanul érte őket az özönvíz. Cartagenában az egyik kórházban az egészségügyi szolgáltatásokat is meg kellett szakítani, ugyanis a víz elkezdett beömleni a tetőn. 

Az andalúziai Vera nevű településen elővigyázatosságból evakuáltak öt embert, mert házuk kiemelten rizikós helyen volt az áradások miatt. Almería megyeszékhelyen pedig több embert kórházba kellett szállítani, miután a feltörő csatornafedelek miatt megsérültek, másokat elsodort a nagy erővel áramló víz, de akadt olyan is, akit autójával együtt a szakadékba lökött az ár. 

Szerdán ugyan mérsékelték a riasztást, de a legtöbb déli régióban most is citrom- és narancssárga figyelmeztetés van érvényben, vagyis továbbra is számítani kell heves zivatarokra, melyek fokozatosan átterjednek Spanyolország többi területére is. 

A napokban érkezett anticiklon a tavaly óta tartó aszályt szakította meg. Katalóniában már volt olyan település, amely 150 napja nem látott egy csepp esőt sem, a tározók kapacitása emiatt helyenként harminc százalék alá csökkent. A regionális kormány Barcelonában és teljes vonzáskörzetében vízkorlátozást vezetett be. A víztározóknak ugyan jól jött a nagy mennyiségű eső, a mezőgazdasági dolgozóknak azonban most a szárazság helyett az áradások okoznak problémát, miután több ültetvényt teljesen betemetett a víz. 

A rendkívüli időjárásban érintett régiók lakói a tűzoltókkal közösen megkezdték a kárelhárítást. Tegnap óta szivattyúzzák a vizet az elöntött házakból és üzlethelyiségekből, valamint próbálják megtisztítani az utcákat a sártól és iszaptól. 

Borítókép: Árvíz Spanyolországban (Fotó: AFP/Andrea Carrubba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.