Autójával együtt robbantották fel az orosz politikust

Moszkva Ukrajnát és a Nyugatot vádolta meg a Zahar Prilepin elleni merénylettel.

Magyar Nemzet
Forrás: TASZSZ, Reuters, Világgazdaság2023. 05. 06. 13:16
Zakhar Prilepin orosz politikus és író autójába robbanóanyagot helyeztek. 2023.05.06-án. (Fotó: War Monitor / Twitter)
Zakhar Prilepin orosz politikus és író autójába robbanóanyagot helyeztek. 2023.05.06-án. (Fotó: War Monitor / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felrobbantották Zahar Prilepin orosz politikus és író autóját a Nyizsnyij Novgorod térségében – adta hírül a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Az ismert „hazafias” író elleni merényletért Moszkva azonnal Ukrajnát és a Nyugatot tette felelőssé. 

Az eddigi – eltérő – beszámolók szerint Zahar Prilepin megsérült ugyan, de életben van. Az autót vezető sofőr viszont az életét vesztette. Az Interfax orosz hírügynökség szerint Zahart Moszkvába szállíthatják kórházi kezelésre, állapota súlyos.

Az elkövetők vélhetően követték az autójukat, amelyre akkor helyezhették el a robbanószert, amikor egy rövid időre egy autóspihenőbe félreálltak.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Telegramon reagált az esetre: „Beigazolódott: Washington és a NATO újabb nemzetközi terroristasejtet táplál – a kijevi rezsimet. Mindez az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közvetlen felelőssége. Imádkozunk Zaharért”. Azonban az orosz politikus nem szolgáltatott bizonyítékot a vád alátámasztására.

A TASZSZ a hatóságok jelentésére hivatkozva időközben azt írta, hogy egy harmincéves ukrán állampolgárságú férfit vettek őrizetbe, akit a Zakhar elleni támadással gyanúsítanak.

 A férfit korábban szervezettbűnözői csoportban elkövetett rablásért ítéltek el.

Zahar Prilepin korábban katona és rendőr is volt, harcolt Csecsenföldön, később újságíró és író lett. A 2000-es évek közepétől kezdett aktívan politizálni. Ukrajnában terrorizmus miatt körözik, mivel 2014-ben a szakadárok oldalán harcolt. Nemrég ismét jelezte, hogy szívesen menne Ukrajnába harcolni – emlékeztetett a Világgazdaság.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta két vezető háborúpárti orosz közéleti szereplő halt meg robbantásos merényletben. Darja Dugina, egy orosz nacionalista ideológus (Alekszandr Dugin) lánya még augusztusban egy autóbomba-támadásban hunyt el Moszkva közelében, a bombát vélhetően apjának szánták. Míg Vlagyimir Tatarszkij katonai blogger a múlt hónapban egy szentpétervári kávézóban elkövetett bombatámadásban vesztette életét.

Borítókép: Zakhar Prilepin orosz politikus és író autójába robbanóanyagot helyeztek 2023. május 6-án (Forrás: Twitter/War Monitor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.