időjárás 22°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo

Az amerikaiak többsége szerint katasztrófa lenne Biden győzelme

Magyar Nemzet
2023.05.26. 06:47 2023.05.26. 10:12
Az amerikaiak többsége szerint katasztrófa lenne Biden győzelme

A CNN legfrissebb közvélemény-kutatása arcul csapásként érheti Joe Biden amerikai elnököt: az amerikaiak 66 százaléka katasztrófának vagy visszaesésnek tartaná az Egyesült Államok számára esetleges győzelmét a 2024-es elnökválasztáson. A felmérés szerint a demokrata előválasztási küzdelemben is gyengült Biden támogatottsága ifjabb Robert F. Kennedyvel és Marianne Williamsonnal szemben.

Jake Tapper, a CNN műsorvezetője szörnyű hírnek nevezte a számokat Biden számára, míg David Chalian, a CNN politikai igazgatója az elnök alacsony, 35 százalékos támogatottságát emelte ki, írja a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Ami a demokrata előválasztási kihívókat illeti, Biden hatvanszázalékos támogatottságot kapott, de Robert F. Kennedy Jr. húszszázalékos, Marianne Williamson pedig nyolcszázalékos támogatottságot szerezett. A CNN elemzője figyelmeztető jelnek nevezte, hogy ifjabb RFK, vagyis a legendás Kennedy elnök unokaöccse támogatottsága a függetlenek körében 32 százalék, szemben a párthűek 15 százalékával. A Fox News nemrégiben készült felmérése hasonló képet mutatott: aszerint Biden 62 százalékos támogatottságot kapott az előválasztási szavazók körében, ifjabb RFK 19 százalékot, Williamson pedig kilenc százalékot.

Joe Biden kapcsán egyre többször merül fel, immár demokrata berkekből is, a kora miatti aggodalom, ráadásul a választók jelentős része kompetensebbnek tartja Donald Trump volt elnököt a gazdasági kérdések kezelésében, ami egy fenyegető gazdasági válság árnyékában fontos szempont lehet a szavazók számára. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: AFP/Brendan Smialowski)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.