Az Iszlám Dzsihád újabb vezetőjét likvidálta Izrael

Folytatódnak az Izrael és a palesztin Iszlám Dzsihád közti összecsapások a Gázai-övezetben. Egy hajnali légicsapás során a szervezet újabb vezetőjét likvidálták az izraeliek. Palesztin források szerint a héten már legalább 24 áldozata van az összecsapásoknak.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 05. 11. 6:57
null
Gáza, 2021. május 18. Az izraeli hadsereg légicsapásokat mér Gázára 2021. május 18-án. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdõdött rakétaháború. A feszültség május elején élezõdött ki a térségben, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból, és a palesztinok tiltakoztak ez ellen. A helyzet az után mérgesedett el igazán, hogy izraeli rendõrök palesztinokkal csaptak össze a muszlimok szent helyén, az Al-Aksza mecsetnél, amire a Hamász azzal reagált, hogy rakétákkal kezdte lõni Izraelt a Gázai övezetbõl. Erre Izrael ellencsapásokkal válaszolt. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) egyik magas rangú parancsnoka, Ali Hasszán Gáli egy másik személlyel együtt meghalt a Gázai övezetben egy lakást ért izraeli légicsapásban, írja a BBC. A támadást egy harci repülőgép hajtotta végre, amely egy Khan Júnis közelében lévő épület ötödik emeletét vette célba. Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy Gáli volt a célpont, aki szerintük felelős a közelmúltban Izrael ellen elkövetett rakétatámadásokért. A gázai fegyveresek több mint 460 rakétát lőttek ki Izraelre, az izraeli hadsereg pedig válaszul több mint 130 gázai célpontot támadott.



Az összecsapásoknak palesztin egészségügyi források szerint az elmúlt héten legalább 24 halálos áldozata volt, köztük három másik PIJ-parancsnok. Izraelben többen megsérültek, amikor menedéket kerestek a rakéták elől. A PIJ, amely a Hamász után a második legnagyobb gázai militáns csoport, bosszút esküdött a megölt palesztinokért. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy hadjáratuknak még nincs vége. Elmondta, hogy az eddigi legnagyobb csapást mérték a PIJ-re, különösen a három parancsnok keddi megölésével.

Az egyiptomi média arról számolt be, hogy Egyiptom közvetítésével tűzszünet jött létre a felek között, de ezt sem Izrael, sem a PIJ nem erősítette meg. Az e heti csapások voltak a leghalálosabbak tavaly augusztus óta, amikor 49 palesztin halálos áldozatot követeltek. A múlt héten a PIJ és más csoportok több mint 100 rakétát lőttek ki Izraelre, miután egy palesztin éhségsztrájkoló meghalt egy izraeli börtönben. Ciszjordániában is nagy volt a feszültség, Izrael letartóztatási rajtaütéseket hajtott végre, amelyek során két palesztin meghalt Qabatiyában, egy izraeli katona pedig súlyosan megsebesült Tubaszban.

Borítókép: Az izraeli hadsereg légi csapásokat mér Gázára 2021. május 18-án  (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.