Bekérették a lengyel ügyvivőt Moszkvában

Kreml: A lengyelek nem engedélyezték koszorúk kihelyezését a szovjet katonák emlékére a varsói temetőben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 10. 21:07
Euromaidan-Warsaw Activists Blocked The Russian Ambassador
Russian Ambassador to Poland Sergey Andreev (C) blocked by Euromaidan-Warsaw activists during an attempt to lay a wreath at the Cemetery-Mausoleum of Soviet Soldiers in Warsaw on World War II Victory Day. Warsaw, Poland, on May 09, 2023 NO USE POLAND (Photo by Andrzej Iwanczuk/NurPhoto) (Photo by ANDRZEJ IWANCZUK / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: AFP/NurPhoto
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bekérették Jacek Sladewski ideiglenes lengyel ügyvivőt szerdán az orosz külügyminisztériumba, és jegyzékben tiltakoztak nála a szovjet katonák varsói temetőjében május 9-én történt incidens miatt – közölte az orosz tárca.

A (második világháborút lezáró) Győzelem Napján, az Oroszországi Föderáció és az egykori Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségéhez tartozó más országok több millió lakója számára szent napon a lengyel hatóságok szándékos tétlensége mellett meghiúsították a koszorúk kihelyezését azoknak a szovjet katonáknak az emlékére, akik életüket áldozták azért, hogy Európát megmentsék a nácizmustól

– hangsúlyozta az orosz diplomáciai tárca közleményében.

A minisztérium tudatta a lengyel diplomatával, hogy a „féktelen oroszellenes tobzódás” felrúgja a szomszédos államok közötti érintkezés elveit, és erre rengeteg példa volt már. A tárca hozzátette, hogy Moszkva fenntartja a jogot magának arra, hogy a megfelelő időben és módon válaszoljon a provokációra. A tárca kiemelte, hogy a temetőben történt incidens egy újabb epizódja Varsó provokációjának, és a lengyel vezetés „abszolút ruszofób politikája a második világháború történetének meghamisítására irányul azzal a céllal, hogy kitöröljék a lengyelek tudatából a hálát, amelyet a nácizmus szörnyűségétől megmentő, dicsőséges Vörös Hadsereg iránt éreznek”. „A történelem nem bocsátja meg az ilyen gúnyolódást, és százszorosan megbosszulja azoknak, akik nem tanulnak a leckéiből” – tette hozzá.

Borítókép: Szergej Andrejev, Oroszország varsói nagykövete a lengyel főváros temetőjében koszorúzni készül 2023. május 9-én (Fotó: AFP/NurPhoto/Andrzej Iwanczuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.