Bontogatja szárnyait a tálib diplomácia

Pakisztánnal tárgyalt az ország kinevezett külügyminisztere.

2023. 05. 08. 13:09
null
This handout photograph taken on May 7, 2023 and released by Pakistan's Ministry of Foreign Affairs (MoFA) shows Pakistan's Foreign Minister Bilawal Bhutto Zardari (L) shaking hands with Afghanistan’s Foreign Minister Amir Khan Muttaqi during a meeting in Islamabad. (Photo by Ministry of Foreign Affairs of Pakistan / AFP) / XGTY / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/Pakistan's Ministry of Foreign Affairs" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: Ministry of Foreign Affairs of Pakistan/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kölcsönös kereskedelmük fellendítéséről és a határmenti feszültségek csökkentéséről állapodott meg Pakisztán és az afganisztáni tálib kormány, írja az al-Dzsazíra pánarab hírügynökség..

Bilaval Bhutto Zardari pakisztáni külügyminiszter és Amir Khan Muttaki, a tálibok által kinevezett afgán külügyminiszter vasárnap Iszlámábádban tárgyalt „őszintén és részletekbe menően” a kölcsönösen fontos ügyekben, ideértve a béke és biztonság kérdését, valamint a kereskedelmet.

A két fél „megerősítette a folyamatos és gyakorlatias kötelezettségvállalás folytatására irányuló szándékát” – áll a közleményben.

A két fél kapcsolata az utóbbi időben még a legoptimistább értékelések szerint is hullámzó. Februárban lezárták a legnagyobb forgalmat bonyolító torkhami határátkelőt, ami miatt emberek, valamint élelmiszereket és alapvető cikkeket szállító teherautók rekedtek a határon. Miután egy pakisztáni küldöttség Kabulba utazott a válságról szóló tárgyalásokra, a határt egy hét után újra megnyitották, és megkezdődhetett Muttaki iszlámábádi látogatásának tervezése.

Pakisztán az utóbbi időben aggodalmát fejezte ki a pakisztáni tálibok által országszerte elkövetett halálos támadások miatt. A pakisztáni tálibok vagy TTP egy független fegyveres csoport, amely szövetséges az afganisztáni tálibokkal, és beszámolók szerint a tálib vezetés menedéket is nyújt a TTP vezetőinek.

Iszlámábád azt követelte a kabuli táliboktól, hogy tegyenek többet a Pakisztán-ellenes csoportok, például a pakisztáni tálibok megfékezése érdekében, amelyek az elmúlt hónapokban fokozták a pakisztáni biztonsági erők elleni támadásaikat.

Szaad Muhammad védelmi szakértő, Pakisztán volt kabuli katonai attaséja úgy nyilatkozott, reménykedik a pozitív kimenetelben és abban, hogy a tálib kormány figyelembe veszi majd a pakisztáni aggodalmakat.

„Amikor Pakisztán februárban magas szintű küldöttséget küldött, azt láttuk, hogy az afgán területről kiinduló erőszakos támadások száma csökkent, ami azt mutatja, hogy az afgán kormány lépéseket tett” – mondta.

Ha Afganisztán azt akarja, hogy más országok befektessenek és segítsenek javítani a társadalmi-gazdasági körülményein, akkor meg kell fogadnia ezeket a javaslatokat, és némi reformot kell végrehajtania a kormányzásában.

– hangsúlyozta a szakértő.

 

Borítókép: Bilaval Bhutto Zardari pakisztáni külügyminiszter (balra) kezet fog Amir Khan Muttaqi afgán külügyminiszterrel egy iszlámábádi találkozó során 2023. május 7-én (Fotó: Pakisztáni külügyminisztérium/AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.