időjárás 12°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Hazaárulással vádolják az ukrán elnököt

Gábor Márton
2023.05.30. 17:57 2023.05.30. 19:19
Hazaárulással vádolják az ukrán elnököt

A kijevi Pecserszki Kerületi Bíróság elrendelte, hogy az Állami Nyomozó Iroda indítson büntetőeljárást hazaárulás miatt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és más kormánytisztviselők ellen – számolt be kedden az ukrán sajtó. A hírt Geo Leros parlamenti képviselő jelentette be, aki a keresetet benyújtotta.

Forrás: Instagram/Geo Leros

„Az ukrán nyomozóiroda megtagadta a nyomozást Zelenszkij ellen hazaárulás miatt, miközben az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál több kulcspozícióba is FSZB-ügynököket nevezett ki (orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat – a szerk.)” – mondta Leros nyilatkozatában. Korábban Geo Lerost hat hónapra felfüggesztették parlamenti tagságából (Verhovna Rada), miután a parlamentben obszcén gesztust tett Zelenszkij elnöknek, és az elnöki hivatal vezetőjét, Andrij Jermakot a pulpitusról az FSZB kegyencének nevezte.

Geo Lerosz ukrán parlamenti képviselő még márciusban azzal vádolta meg Volodimir Zelenszkijt és hivatalának vezetőjét, Andrij Jermakot, hogy a fegyverek és a lőszerek vásárlásakor többmilliárdos összegeket sikkasztottak el a költségvetésből. 

A képviselő elmondása szerint birtokában vannak az ukrán védelmi minisztérium szerződései, amelyek sok érdekes dolgot tartalmaznak. – Például 2022-ben a védelmi minisztérium bolgár gyártmányú lövedékeket vásárolt az állami tulajdonú Progress vállalaton keresztül. A túlfizetés ezen a három szerződésen 6,7 milliárd hrivnyát (körülbelül 65 milliárd forintot) tett ki. Úgy tudjuk, hogy ez a pénz Jermak és Zelenszkij zsebébe került – mondta Lerosz a csatornáján közzétett videóban.
 

A képviselő állítása szerint a védelmi minisztérium az állami tulajdonú Progress vállalaton keresztül vásárolt lőszert a piaci árnál két-háromszor magasabb áron. Lerosz szerint a vállalatot Olekszandr Mironyuk volt védelmi miniszterhelyettes felügyeli, aki Jermak embere. A képviselő elmondta, hogy mindezeket az adatokat el kívánja küldeni Ukrajna Nemzeti Korrupcióellenes Hivatalának és a szakosított korrupcióellenes ügyészségnek. Elmondása szerint a védelmi minisztérium lőszerek szállítására vonatkozó szerződéseket is kötött olyan kiváltságos cégekkel, amelyek nem teljesítették kötelezettségeiket.
 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Forrás: AFP/Ukrán elnöki hivatal)

Háború Ukrajnában

Robert C. Castel: A Nyugat benézte az ukrajnai háborút + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.