Hazaárulással vádolják az ukrán elnököt

Egy parlamenti képviselő kezdeményezte az eljárást.

Gábor Márton
2023. 05. 30. 17:57
null
UKRAINE-RUSSIA-WAR-DIPLOMACY-CHINA Fotó: HANDOUT

Egy parlamenti képviselő kezdeményezte az eljárást.

A kijevi Pecserszki Kerületi Bíróság elrendelte, hogy az Állami Nyomozó Iroda indítson büntetőeljárást hazaárulás miatt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és más kormánytisztviselők ellen – számolt be kedden az ukrán sajtó. A hírt Geo Leros parlamenti képviselő jelentette be, aki a keresetet benyújtotta.

Forrás: Instagram/Geo Leros

„Az ukrán nyomozóiroda megtagadta a nyomozást Zelenszkij ellen hazaárulás miatt, miközben az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál több kulcspozícióba is FSZB-ügynököket nevezett ki (orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat – a szerk.)” – mondta Leros nyilatkozatában. Korábban Geo Lerost hat hónapra felfüggesztették parlamenti tagságából (Verhovna Rada), miután a parlamentben obszcén gesztust tett Zelenszkij elnöknek, és az elnöki hivatal vezetőjét, Andrij Jermakot a pulpitusról az FSZB kegyencének nevezte.

Geo Lerosz ukrán parlamenti képviselő még márciusban azzal vádolta meg Volodimir Zelenszkijt és hivatalának vezetőjét, Andrij Jermakot, hogy a fegyverek és a lőszerek vásárlásakor többmilliárdos összegeket sikkasztottak el a költségvetésből. 

A képviselő elmondása szerint birtokában vannak az ukrán védelmi minisztérium szerződései, amelyek sok érdekes dolgot tartalmaznak. – Például 2022-ben a védelmi minisztérium bolgár gyártmányú lövedékeket vásárolt az állami tulajdonú Progress vállalaton keresztül. A túlfizetés ezen a három szerződésen 6,7 milliárd hrivnyát (körülbelül 65 milliárd forintot) tett ki. Úgy tudjuk, hogy ez a pénz Jermak és Zelenszkij zsebébe került – mondta Lerosz a csatornáján közzétett videóban.
 

A képviselő állítása szerint a védelmi minisztérium az állami tulajdonú Progress vállalaton keresztül vásárolt lőszert a piaci árnál két-háromszor magasabb áron. Lerosz szerint a vállalatot Olekszandr Mironyuk volt védelmi miniszterhelyettes felügyeli, aki Jermak embere. A képviselő elmondta, hogy mindezeket az adatokat el kívánja küldeni Ukrajna Nemzeti Korrupcióellenes Hivatalának és a szakosított korrupcióellenes ügyészségnek. Elmondása szerint a védelmi minisztérium lőszerek szállítására vonatkozó szerződéseket is kötött olyan kiváltságos cégekkel, amelyek nem teljesítették kötelezettségeiket.
 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Forrás: AFP/Ukrán elnöki hivatal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.