Csúcson a politikai indíttatású bűnözés Németországban

Jelentősen nőtt a politikai indíttatásból elkövetett bűncselekmények száma Németországban. 2021-hez képest tavaly hét százalékkal emelkedett az ilyen esetek száma – tájékoztatta a nyilvánosságot a német kormány. Sok gondot okoztak a lakosságnak a klímaaktivisták tüntetései is.

Magyar Nemzet
2023. 05. 10. 15:42
Nancy Faeser szociáldemokrata német szövetségi belügyminiszter(Fotó: Nancy Faeser / Twitter)
Nancy Faeser szociáldemokrata német szövetségi belügyminiszter(Fotó: Nancy Faeser / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban 2022-ben 58 916 olyan törvénytelen tettet regisztráltak, amelynek politikai háttere van. Ezek az adatok azt mutatják, hogy az ilyen jellegű kutatás 2001-es kezdete óta soha nem volt ilyen sok ezekből az esetekből.

Az erről szóló információkat Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter és Holger Münch, a Szövetségi Bűnügyi Rendőrségi Hivatal elnöke ismertette. A német belügyminiszter közlése szerint az okokat kutatva jól látszik, hogy az orosz–ukrán háború és a koronavírus okozta világjárvány is közrejátszhatott abban, hogy nőtt a politikai indíttatású támadások száma az országban. A minisztérium jelentése szerint tavaly 5510, az ukrajnai háborúval kapcsolatos bűncselekményt regisztrált a rendőrség. 

– Minden erőnkkel meg kell védenünk demokráciánkat – mondta Nancy Faeser a sajtótájékoztatón, s hozzátette: a politikai indíttatású bűnözés a társadalomban jelen lévő konfliktusok tükörképe.

A konkrét esetekre kitérve elhangzott, hogy több olyan támadásra is sor került az EU-s államban, amelyet a Covid elleni kötelező védőoltások és a bezártság miatt követtek el az az ellen tiltakozók. Ezek száma azonban az év vége felé jelentősen csökkent, mivel a kormány enyhítette a fertőzés terjedése ellen bevezetett intézkedéseket.

A tárcavezető különösen aggasztónak nevezte, hogy jelentősen megszaporodtak a menekültek elleni támadások. Hangsúlyozta: rendkívül embertelen olyanokra támadni, akik a háború és a terror ellen keresnek védelmet Németországban. A védelmet kérőkkel szemben 1420 bűncselekményt regisztráltak a hatóságok.

A hivatalos adatok szerint ugyanakkor nőtt azon bűncselekmények száma is, amelyeket jobboldali szélsőségesek követtek el. Ezek ellen továbbra is komoly szigorral fog fellépni a berlini kormányzat – mondta a sajtótájékoztatóján Nancy Faeser német belügyminiszter. 

Az antiszemita bűncselekmények száma azonban csaknem 13 százalékkal csökkent. Ennek ellenére az iszlamista antiszemitizmus továbbra is megfigyelhető Németországban – hívja fel a figyelmet a kormány.

Az iszlamista szélsőségesség és a terrorizmus veszélye is fennáll – teszik hozzá a hivatalos szervek.

Sok gondot okoztak a német lakosságnak és az államnak a klímaaktivisták is. 

A radikális környezetvédők 2021-ben több esetben is utcákat és közterületeket torlaszoltak el. 1716 ilyen eset fordult elő 2022 folyamán. Ez is kiemelkedően sok, hiszen ha az egy évvel azelőtti adatokat vesszük figyelembe, akkor 72 százalékos az ugrás.

Ezzel kapcsolatban a tárcavezető az értetlenségének adott hangot, mondván, egyáltalán nem érti, hogy egyesek környezeti okokból miért követnek el ilyen bűncselekményeket. Faeser hozzátette, hogy a klímaválság ellen demokratikus eszközökkel kell küzdeni, nem pedig így. A törvényes tiltakozás ott ér véget, ahol bűncselekményeket követnek el – mondta a miniszter. 

Borítókép: Nancy Faeser szociáldemokrata német szövetségi belügyminiszter (Forrás: Twitter/Nancy Faeser)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.