Donald Trump lenne az elnök, ha most tartanák a választásokat

Donald Trump ünnepelhetne, ha most tartanák az elnökválasztást az Egyesült Államokban. Egy friss felmérés szerint a korábbi elnök hét százalékponttal nyerne Joe Biden előtt. A demokratákra nézve aggasztó, hogy rengeteg fekete szavazatot veszíthetnek 2024-ben, éppen Biden újraindulása miatt.

2023. 05. 04. 21:12
TRUMP, Donald
Palm Beach, 2023. április 05. Donald Trump volt amerikai elnök beszél Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2023. április 4-én, miután New Yorkban hivatalosan vádat emeltek ellene. Trump ártatlannak mondta magát az ellene felhozott vádakban. Volt vagy hivatalban lévõ elnököt korábban még sohasem helyeztek vád alá büntetõügyben az Egyesült Államokban. MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump hét százalékponttal verné Joe Bident, ha most tartanák a választásokat − derült ki a Rasmussen amerikai közvéleménykutató-vállalat legfrissebb felméréséből. A Breitbart amerikai hírportál által szemlézett kutatás eredményei szerint a korábbi republikánus elnökre a megkérdezettek 48 százaléka szavazna, míg a Fehér Ház jelenlegi vezetőjére 41 százalékuk tenné le a voksát. 

A felmérésből kiderül továbbá, hogy négyből öt republikánus szavazó pozitív véleménnyel van Trumpról, hasonlóan vélekedik a semleges szavazók 58 százaléka. A megkérdezettek 37 százalékának pedig „nagyon kedvező” benyomása van a korábbi elnökről. Ezek a számok jól mutatják, hogy a Trump elleni márciusi vádemelés nem tépázta meg népszerűségét, sőt. Áprilisban közölt adatok szerint a bűnügyi eljárás megindítását követően rengeteg adományt sikerült összegyűjtenie a volt elnöknek kampánya finanszírozására.

Ezzel szemben Biden számai már kevésbé adnak bizakodásra okot a demokrata vezető újraválasztási esélyeit illetően. 

A jelenlegi elnökről a válaszadók 46 százaléka van jó véleménnyel − a demokrata szavazók körében ez az arány 80 százalék −, míg 53 százalékuk inkább negatívan látja személyét és eddigi tevékenységét. 

A felmérés kitér Ron DeSantis floridai kormányzó támogatottságára is, noha a republikánus politikus még nem jelentette be indulását. A megkérdezettek 60 százaléka kedvezően ítéli meg DeSantist, míg 33 százalékuk ezzel ellentétes véleményen van.

 

Feketék nélkül a demokraták nem nyerhetnek

Érdekesség, hogy Biden támogatottsága az olyan, alapvetően demokratának számító szavazói rétegek körében is sokat csökkent, mint például a fekete bőrű választók. A Daily Express brit lapnak nyilatkozó szakértő szerint az afroamerikaiak 42 százaléka nem örül annak, hogy a jelenlegi elnök bejelentette újraindulását. Ez különösen fontos, figyelembe véve, hogy 2020-ban éppen ezen szavazói rétegnek köszönhetően sikerült megnyernie a demokrata előválasztásokat. 

A fekete szavazók csalódottságát a Biden-adminisztráció tevékenységében az is jól mutatja, hogy a tavaly novemberi félidős választásokon a Republikánus Pártnak sikerült csaknem duplájára növelni szavazatait ezen réteg körében 2018-hoz képest − nyolcról tizennégy százalékra.

− Fekete szavazatok nélkül a demokraták nem nyerhetnek választásokat ebben az országban − húzta alá James Boys, a massachusettsi Tufts Egyetem szakértője. Többek közt az afroamerikai rétegek megnyerésének érdekében Kamala Harrisnek, Biden alelnökének az eddigieknél sokkal nagyobb szerepet szánhatnak a kampányban.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök beszél Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2023. április 4-én, miután New Yorkban hivatalosan vádat emeltek ellene (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.