Az ukrán titkosszolgálattól vásárolta vissza lovát Putyin szövetségese

Ramzan Kadirov kedvencének márciusban veszett nyoma Csehországban.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 16:12
Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság elnöke és lova Zazu, amelyet korábban egy csehországi istállóból loptak el, ám most úgy tűnik úton van az európai szankciók alá vetett gazdájához. (Fotó: Libertatea / Twitter)
Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság elnöke és lova Zazu, amelyet korábban egy csehországi istállóból loptak el, ám most úgy tűnik úton van az európai szankciók alá vetett gazdájához. (Fotó: Libertatea / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ramzan Kadirov, az oroszországi Csecsen Köztársaság vezetője, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese 18 ezer dollárért (6,1 millió forintért) vásárolhatta vissza Zazu nevű lovát, állítása szerint „az ukrán különleges szolgálatoktól” – hívta fel a figyelmet az Euronews hírportál.

„Az év elején közvetítőkön keresztül megkerestek az ukrán speciális szolgálatok képviselői, akik felajánlották Zazu kivásárlását. Tudtak a lóhoz való kötődésemről, így természetesen beleegyeztem” – írta Telegramon a politikus.

Beszámolója szerint a titkosszolgálatok „a cseh rendőrséggel összejátszva lopták vissza” a lovát. Azt írta, a kért összeg „fillér” a ló valódi értékéhez képest. Kadirov korábban tízmillió dollárra becsülte a ló értékét.

A csecsen vezető arról is beszámolt, ő azt hitte, hogy Zazut majd hivatalosan kaphatja vissza a szankciók feloldásával, ám ehelyett éppen a hatóságok segítettek neki ebben, megszegve ezzel a Kadirov elleni szankciókat. „Barátaim, ha valamit el kell hoznotok Európából, akkor forduljatok az ukrán speciális szolgálatokhoz. Gyorsan, szakszerűen, olcsón és a szankciókat megkerülve dolgoznak” – viccelődött, ám a kért összeg és a „gesztus” alapján úgy tűnik, inkább a tolvajokkal, mintsem a cseh és ukrán hatóságokkal üzletelhetett.

A politikus lova még márciusban tűnt el, amikor a cseh rendőrség az istállóból ellopott versenylovat kereste. Zazu a Darhorse nevű ménesből tűnt el, amelyet Kadirov még 2012-ben vásárolt. A Krím félsziget 2014-es annektálása után Kadirov nem férhetett hozzá a Csehországban lévő lovaihoz. A Zazu nevű angol telivér korábban 36 versenyen vett részt és összesen 1,2 millió eurót nyert tulajdonosának. 

Borítókép: Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság elnöke és lova, Zazu, amelyet korábban egy csehországi istállóból loptak el, ám most úgy tűnik, úton van az európai szankciók alá vetett gazdájához (Fotó: Libertatea/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.