ENSZ: nem szabad hidegháborús blokkokra felosztani a világot

A szervezet főtitkára felszólította a G7 csoportot, hogy tartózkodjanak a világ blokkokra osztásától.

Gábor Márton
2023. 05. 21. 8:38
GUTERRES, António
New York, 2023. február 22. António Guterres ENSZ-fõtitkár felszólal az ENSZ Közgyûlésének 11. rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. február 22-én. Oroszország 2022. február 24-én indított háborút Ukrajna ellen. MTI/AP/Mary Altaffer Fotó: Mary Altaffer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár felszólította világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoportot, a G7-et, hogy tartózkodjanak attól, hogy a világot az Egyesült Államokhoz vagy Kínához igazodó, hidegháborús stílusú blokkokra osszák fel. A nyugati vezetők eközben Oroszországot és Kínát állították a nukleáris fegyverekről szóló közös nyilatkozatuk középpontjába.

A Kyodo News japán hírügynökségnek nyilatkozva Antonio Guteres ENSZ-főtitkár aktív párbeszédre és együttműködésre szólított fel, miközben Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, Kanada, Németország, Olaszország és az Egyesült Államok vezetői szombaton Hirosimában találkoztak.

Nagyon fontosnak tartom, hogy elkerüljük a világ újbóli kettéosztását, és nagyon fontos, hogy hidakat teremtsünk a komoly tárgyalásokhoz

– mondta. Guterres az elmúlt években többször is figyelmeztetett a nyugati nemzetek és Kína között készülődő hidegháborúra, és a két fél eltérő gazdasági, politikai és katonai érdekeit nagy törésnek nevezte 2019-ben.

A Peking és Washington közötti kapcsolatok különösen az elmúlt évben kerültek mélyrepülésbe, ugyanis Kína az akkori házelnök, Nancy Pelosi augusztusi tajvani látogatására válaszul csökkentette az Egyesült Államokkal való együttműködést az éghajlati kérdésekben, Joe Biden amerikai elnök pedig katonai fellépéssel fenyegetőzött, ha Peking lépéseket tesz a sziget feletti ellenőrzés visszaszerzésére.

Guterres azért szólalt fel, mert a G7 vezetőinek pénteki közös nyilatkozata megerősítette ezt a megosztottságot az ENSZ vezetője szerint. A nukleáris fegyverekre összpontosítva a nyilatkozat Oroszországot a fegyverzet-ellenőrzési rendszerek aláásásával vádolta, miközben Kína nukleáris arzenáljának modernizálását a globális és regionális biztonságot érintő problémának minősítette.

Borítókép: António Guterres ENSZ-főtitkár felszólal az ENSZ közgyűlésének 11. rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában. (Fotó: MTI/AP/Mary Altaffer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.