Évente ezer újonc csatlakozik a svéd bűnbandákhoz

A lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok aránya két és félszerese az európai átlagnak.

Magyar Nemzet
2023. 05. 05. 9:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédországban évente több mint ezer embert avatnak be bűnbandákba, és a toborzás üteme nem mutatja a lassulás jeleit, erre figyelmeztet Anders Thornberg országos rendőrfőnök.

Az Aftonbladet című újságnak nyilatkozva elárulta, hogy a becslések szerint jelenleg több mint harmincezer ember vesz részt a bandák erőszakos cselekményeiben, és naponta három újoncot vesznek fel, akik gyakran gyerekek vagy fiatalok.

Stockholmban legalább tíz különböző banda vív véres háborút egymással a területekért. A rendőrfőnök szerint a hatóságok nem rendelkezik elegendő erőforrással a bandaháborúk növekedése elleni küzdelemhez, és azt állította, hogy a hatóságok jelenleg vesztes csatát vívnak. Hozzátette, hogy

a rendőrségnek nincs ideje a bűncselekmények kivizsgálására, nincs elegendő személyzet, és különösen nincs elegendő tapasztalattal rendelkező személyzet. A helyzet azt is jelenti, hogy nincs idő más bűncselekmények kivizsgálására

A svéd hatóságok mindent megtesznek ugyan a probléma kezelése érdekében, de a bandák tevékenységének drámai növekedése ahhoz vezetett, hogy drasztikus mértékben megszaporodtak a no-go zónák, ahová még a rendőrök sem mernek bemerészkedni. 

Tavaly egyébként rekordszámú lövöldözés történt Svédországban. Országszerte összesen 388 lövöldözést jelentettek, amelyek 61 halálos áldozatot követeltek. További 90 robbanóanyaggal elkövetett támadást is regisztráltak. A lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok aránya két és félszerese az európai átlagnak.

Annak ellenére, hogy a hatóságok összehangoltan igyekeznek ezt nem elismerni, a svédországi bandakultúra a tömeges bevándorlásnak köszönhetően jelentősen felerősödött: a kormányzati adatok szerint Svédországban közel ötezer bandatag első vagy második generációs bevándorló.

Borítókép: Főként Szíriából és Irakból érkező migránsok a dániai Padborg melletti E45-ös autóúton 2015. szeptember 9-én, miután elhagyták a számukra biztosított ideiglenes szállást, hogy Svédországba menjenek (Fotó: MTI/EPA/Claus Fisker)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.