Festékbombákkal dobálták meg az Európai Bizottság épületét Bulgáriában

A demonstrálók a háború ellen és Bulgária nemzeti érdekeinek védelméért tüntettek.

2023. 05. 22. 21:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap, immár másodszor, az ország több városában több tízezer ember vonult fel követelve, hogy Bulgária tartsa meg semlegességét az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktusban. Szófiában a Nemzeti Kultúrpalota előtt gyülekeztek az emberek, akikhez csatlakoztak az oroszbarát Vazrazsdane és a Bolgár Szocialista Párt politikusai is. 

A tüntetők azt hangoztatták, hogy Bulgáriának semmilyen módon sem szabad a háborúban részt vennie, az országnak szabadnak és minden katonai szervezettől függetlennek kell maradnia, hogy a gyermekeinknek legyen jövőjük.

A résztvevők végigsétáltak Szófia főutcáján, a Vitosa körúton, majd az Európai Bizottság bulgáriai képviseletéhez fordultak, demonstratívan vörös festékbombákkal dobálták meg az épületet. „Védjük meg Bulgária nemzeti érdekeit, ne engedjük, hogy Amerika és Nyugat-Európa agresszorai diktáljanak nekünk; ne legyen háború, aki háborút akar kapjon lőfegyvert és menjen a frontra!” − skandálták a tüntetők. A békéért és semlegességért a résztvevők helyben aláírásgyűjtésbe kezdtek, amelyet eddig ötvenezren írtak alá.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a Twitteren reagált az eseményekre: „Az Európai Parlament szófiai összekötő irodájának otthont adó épületét vandálok vették célba, akik elégedetlenek az Ukrajnát támogató álláspontunkkal. Az épületet megtisztítjuk. az Ukrajnának nyújtott támogatásunk erősödni fog. Az orosz inváziót elítélő hangunk egyre erősebb lesz. Dicsőség Ukrajnának!”

Hétfő reggel az Európai Bizottság is elítélte a szófiai képviselet épülete elleni vandalizmust: 

Az európai intézmények épületei ellen bármilyen erőszakos cselekmény vagy vandalizmus elfogadhatatlan. Értesíteni fogjuk az ügy kivizsgálásáért felelős illetékes hatóságokat

– közölte a bizottság. Az épület elleni cselekményt Bojko Boriszov volt kormányfő is élesen bírálta.

„Az ellenséges amerikai befolyás beszivárgása társadalmunkba már több mint harminc éve szinte zavartalanul zajlik, és itt volt az ideje, hogy mi bolgárok elkezdjünk harcolni ez ellen a daganat ellen az országunkban. A tegnapi tüntetéssel újabb lépést tettünk azon a úton, amely országunk külföldi függőségektől és kötelezettségvállalásoktól való felszabadításához vezet”− írta közösségi oldalára a Vazrazsdane párt vezetője, Kosztadin Kosztadinov.

Borítókép: Több tízezren gyűltek össze Szófiában a háború ellen tüntetni (Fotó: AFP/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.