időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Feszültség a brazil és az ukrán elnök között

Magyar Nemzet
2023.05.22. 09:00 2023.05.22. 09:11
Feszültség a brazil és az ukrán elnök között

Az ukrán elnök a G7 csúcstalálkozó peremén szinte az összes Japánban tartózkodó államfővel egyeztetett, de a brazil elnökkel való találkozóra nem került sor, Lula ezt úgy kommentálta, hogy szerinte Zelenszkijt nem érdeklik az Oroszországgal való béketárgyalások.

Volodimir Zelenszkij is elutazott a hétvégén Japánba, ahol a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőin kívül több fontos politikussal is találkozott. Az ukrán elnök szinte az összes vezetővel egyeztetett, még Narendra Modi indiai miniszterelnökkel is, a megbeszélésről Zelenszkij azt írta a Twitteren, hogy részletesen tájékoztatta a beszélgetőpartnerét az ukrán békeformula-kezdeményezésről és felkérte Indiát, hogy csatlakozzon annak megvalósításához. Zelenszkij beszámolt Ukrajna igényeiről a humanitárius aknamentesítés és a mobil kórházak terén, valamint köszönetet mondott Indiának a humanitárius segítségért és azért, hogy támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását.

Lula da Silva brazil elnökre azonban már nem maradt ideje Zelenszkijnek, ami miatt a brazil vezető csalódottságát fejezte ki. Sajtóértesülések szerint azért nem ült tárgyalóasztalhoz a két vezető, mert nem találtak közös időpontot a programok sűrűsége miatt, a Reuters hírügynökség értesülései szerint az ukrán elnök viccelődve annyit mondott, hogy Lula bizonyára csalódott, amiért nem tudtak négyszemközt beszélni. 

Lula elmondása alapján vasárnap délután ült volna tárgyalóasztalhoz Zelenszkijjel, ám az ukrán elnök elkésett, és mindkettejük feszített beosztása miatt már nem került sor a megbeszélésre. Zeleszkij kijelentésére reagálva a brazil elnök leszögezte, hogy nem csalódott, hanem ideges volt, mert szeretett volna az ukrán vezetővel egyeztetni és megbeszélni a dolgokat, de erre nem került sor. 

Lula a Twitteren azt írta a háborúval kapcsolatban, hogy sem Putyin, sem Zeleszkij nem beszél a békéről, holott a béke az egyetlen, amivel megmenthető lenne több ezer ember élete. Hozzátette, elítéli Ukrajna területi megszállását, amihez az oroszoknak nem volt joguk. 

A brazil elnök szerint mind az orosz, mind az ukrán vezető meg van győződve arról, hogy megnyerik a háborút. Lula béketárgyalásokat szorgalmaz, Brazíliát javasolva közvetítőnek az általa semlegesnek tartott Kínával és Indonéziával együtt.

Borítókép: Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök a brazíliavárosi elnöki hivatalban, a Planalto-palotában 2023. január 9-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/André Borges)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.