Fokozná együttműködését Olaszország és Csehország

A közös projektek kiterjednének a fegyvergyártásra, továbbá európai migrációs paktumot is sürgetnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 10. 20:40
null
Czech Prime Minister Petr Fiala shakes hands with his Italian counterpart Giorgia Meloni during a welcome ceremony on May 10, 2023 in Prague, Czech Republic. (Photo by Michal Cizek / AFP) Fotó: AFP/Michal Cizek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehországnak érdeke, hogy elmélyítse kapcsolatait Olaszországgal, kiemelten a védelem, az energetikai biztonság, a kultúra és a űrtechnológia fejlesztése területén – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában, miután tárgyalt Giorgia Meloni olasz kormányfővel. Olaszország nagyra értékeli a csehek szolidaritását az ukrán menekültekkel – mondta Meloni újságíróknak a közös sajtótájékoztatón. Leszögezte: Olaszország addig fogja támogatni az orosz agresszióval szemben védekező Ukrajnát, amíg csak szükség lesz rá. Úgy véli, az ukránok előtt európai jövő áll.

Számos lehetőséget látunk a cseh–olasz együttműködésre a pilóta nélküli repülőgépek, a radarrendszerek, az elektronikus rendszerek vagy a lőszergyártás terén

– mutatott rá Petr Fiala.

A két miniszterelnök egyaránt szükségesnek tartja az európai menekültügyi és migrációs rendszer reformját. Fiala szerint az olasz miniszterelnök az európai fórumokon több olyan kezdeményezést is tett, amelyeket Csehország is támogat. „Mihamarabb meg kell állapodnunk a migrációs paktumról, mert a helyzet komoly” – mondta a cseh kormányfő. Fiala bejelentette: a két ország között megállapodás jött létre a TAL kőolajvezeték kibővítéséről. A TAL Triesztből a németországi Ingolstadtba vezet, onnan pedig az egyik ága (IKL) Csehországba. Csehország ezen keresztül tervezi növelni kőolaj-behozatalát az Oroszországból történő szállítások korlátozása miatt. Giorgia Melonit programja szerint délután fogadta Petr Pavel cseh államfő.

Borítókép: Petr Fiala cseh miniszterelnök fogadja Prágában olasz hivatali kollégáját, Giorgia Melonit 2023. május 10-én (Fotó: AFP/Michal Cizek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.