Gránát robbantotta le egy francia tüntető kezét

Az elmúlt évtizedek legnagyobb május elsejei felvonulásai közül számos erőszakba torkollott Franciaországban.

Magyar Nemzet
2023. 05. 02. 20:06
MACRON, Emmanuel
Párizs, 2023. május 01. Rendõrök összecsapnak az Emmanuel Macron francia elnök nyugdíjreformja ellen tiltakozókkal Párizsban 2023. május 1-jén. MTI/AP/Aurelien Morissard Fotó: Aurelien Morissard
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb május elsejei felvonulásait rendezték hétfőn Franciaországban, melyek közül számos erőszakba torkollott, az összecsapások következtében egy tüntető elvesztette a kezét. A 28 éves férfit kórházba szállították, miután egy kábító gránát leszakította egyik végtagját − számolt be a francia sajtó.

A belügyminisztérium közlése szerint országszerte mintegy 782 ezren tüntettek Emmanuel Macron elnök nyugdíjreformja ellen, ebből csak Párizsban 112 ezren vonultak utcára.

Az általános munkásszakszervezet, a CGT 2,3 millióra tette a tüntetők számát országszerte, és körülbelül 550 ezerre tették a Párizsban demonstrálók számát. 

A részvételi arány akár tízszerese is lehetett a 2022-es május elsején tapasztaltnak, de kisebb volt, mint a nyugdíjreform ellen idén eddig látott legnagyobb tüntetéseken.

Mégis, ez jelentős erődemonstráció volt a szakszervezetek részéről, amelyek 2009 óta először fogtak össze a munka ünnepén. Laurent Berger, a legnagyobb szakszervezet, a CFDT vezetője történelmi jelentőségűnek nevezte a megmozdulásokat.

Azonban miközben a szakszervezetek ünnepi felvonulásra szólítottak fel a munkavállalók jogaiért, illetve a nyugdíjreform ellen, a tüntetéseken több ezer erőszakos demonstráló is részt vett, akiknek egy része a sajtóinformációk szerint külföldről érkezett. 

Ezek a tüntetők Párizsban Molotov-koktélokkal támadtak a hatóságokra, az egyik rendőr égési sérüléseket szenvedett az arcán és a testén. A felvételeken látható, amint a lángoló lövedékek a rendőröket találják el.

A rendőrség országszerte 540 embert vett őrizetbe kihallgatás céljából, közülük több mint hatvanat Párizsban. A belügyminisztérium szerint 406 rendőr és több tucat tüntető sérült meg, néhányan súlyosan.

Borítókép: Rendőrök összecsapnak az Emmanuel Macron francia elnök nyugdíjreformja ellen tiltakozókkal Párizsban 2023. május 1-jén (Fotó: MTI/AP/Aurelien Morissard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.