Használhatatlan fegyvereket küldenek Ukrajnába

Egy kijevi forrás állítása szerint több harcképtelen eszköz érkezett Ukrajnába Olaszországból, pedig Giorgia Meloni miniszterelnök kezességet vállalt a fegyverekért a koalíciós partnerek előtt.

Magyar Nemzet
2023. 05. 01. 14:03
null
Bahmut, 2022. december 16. Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Bahmut közelében 2022. december 16-án. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai haditechnikai eszközök hatékonysága ismét megkérdőjeleződött, miután a Rómából Ukrajnának szállított húsz tüzérségi ágyú közül több is harcképtelennek bizonyult a szállítás időpontjában – jelentette a Financial Times egy, az ukrán védelmi minisztériumhoz kötődő forrásra hivatkozva.

A lap szerint húsz önjáró löveg közül egyet sem helyeztek azonnal szolgálatba.

Mindez akár komoly presztízsveszteséget jelenthet Giorgia Meloninak, aki szembefordult az őt támogatók többségével és elősegítette a fegyverszállításokat. Ehhez ugyanis Meloninak el kellett fogadtatnia a tervét mindkét koalíciós partnerével, Silvio Berlusconi volt miniszterelnökkel, aki közeli kapcsolatban áll az orosz államfővel, valamint Matteo Salvinivel, aki az utóbbi időben többször is feltette a kérdést, miszerint a nyugati erőfeszítések a régióban nem ártanak-e többet az olasz népnek, mint Moszkva tevékenysége.

A Meloni-kormány a közvéleménnyel is szembement a fegyverszállítások terén. Egy februári felmérés szerint az olaszok többsége, 45 százaléka ellenezte, hogy  hazájuk fegyvereket küldjön Ukrajnába, míg 34 százalékuk támogatta a katonai segítségnyújtást. A Olasz Testvérek párt támogatóinak pedig 47 százaléka mondta, hogy ellenzi a fegyverek küldését Ukrajnába – számolt be róla a Reuters hírügynökség.

Ennek ellenére Meloni továbbra is duplán támogatja Volodimir Zelenszkijt és a kijevi kormányt. Nemrég azzal érvelt, hogy az Európai Uniónak fel kellene gyorsítania a csatlakozási folyamatot, hogy Ukrajna csatlakozhasson a blokkhoz, kárpótlásul azért, hogy az ország megvédi Európát az orosz agressziótól. 

Borítókép: Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut közelében (Forrás: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.